28 Март 2024, 14:07 Днес (8) | Вчера (12)

Застраховка "Майдан" е неправомерна и спекулативна, обявиха от Нацкомфинуслуг

30 Януари 2014 10:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2014, 10:36
forINSURER

Застраховка "Майдан" е неправомерна и спекулативна, обявиха от Нацкомфинуслуг

Всички промени в условията по застраховките първо се регистрират в регулаторния орган

Бизнесът в Украйна подхожда по различен начин към събитията в страната. Вероятно си спомняте, че преди около седмица бе обявено, че във връзка с безредиците и нестабилната политическа обстановки някои застрахователни дружества са започнали да предлагат  "застраховки от Майдана".

Появата на новата застрахователна услуга, според експерти, е свързана с хората, които изпълняват служебни задължения и са на първа линия в този конфликт. Става дума за полиция, военни, журналисти.

Разбира се, от полицата могат да се възползват и непрофесионално обвързани с протестите граждани.

Стойността на полицата е по-висока отколкото при стандартна застраховка и зависи от това каква е професията на застрахования. Клиентът сам избира покритите рискове: смърт, инвалидност, временна загуба на трудоспособност. Индивидуален е и изборът на действие на полицата: работно време, 24 часа, вечер.

Реакцията на Регулатора

Нацкомфинуслуг реагира на пазарното предлагане и призова клиентите много внимателно да проверяват фактите по предложенията на компаниите, за да не бъдат подведени.

Според чл. 17 от украинския закон за застраховането, застрахователният договор се сключва според приетите застрахователни правила, утвърдени в Нацкомфинуслуг.
Ако застраховател предлага нови продукти или въвежда нови правила, е длъжен да ги обяви и регистрира в надзорния орган.

Към рисковете, които не подлежат на застраховане и освобождават компаниите от задължения да обезщетяват, са и събития, пряко или косвено свързани с военни действия от всякакъв характер, настъпили вследствие на вътрешни безредици.

Настоящите събития в Украйна се отнасят именно към тази класификация, твърдят от регулаторния орган.

Председателят на Нацкомфинуслуг Борис Визиров е категоричен, че от началото на масовите акции в страната застрахователните компании не са се обръщали към ведомството за регистрация на нови правила за застраховане на форсмажорни обстоятелства.

Ето защо, отчитайки високия риск от появата на непотвърдена информация за предлагането на такива услуги в условията на повишено търсене, Нацкомфинослуг призовава потребителите внимателно да проверяват всички факти по тези програми, които имат неправомерен и спекулативен характер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив