23 Април 2024, 23:40 Днес (6) | Вчера (13)

Застраховка "Професионална отговорност" за оценителите е ключова за управлението на риска

30 Септември 2021 16:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2021, 09:22

Застраховката има петгодишен период за докладване на щети

Застраховка "Професионална отговорност” за оценителите бе представена днес по време на семинар на Камарата на професионалните оценители от Георги Поповянски, управител на "Нетинс Иншурънс Брокерс".  Брокерът предлага застрахователния продукт в сътрудничество с една от застрахователните компании на нашия пазар. Застраховката на отговорността за оценителите защитава професионалистите за искове срещу тях за претърпени вреди от страна на клиенти и за финансови загуби. Продуктът е ключова част от управлението на риска.
Застрахователят обезщетява увредените лица до размера на лимитите на отговорност по полицата за сумите, които е отговорен да плати при възникнали претенции. Оценителите са професионална група експерти, които може да бъдат: оценители на  недвижими имоти, на предприятия, на вземания, на културни ценности, на земи и други насаждения и др.
По полицата има и допълнителни покрития, каза Поповянски, като изброи някои от тях: нарушения на конфиденциалност, интелектуална собственост, измама, интернет отговорност, разходи за съдебна защита, нови дъщерни дружества, загуба на документи и пр.
Застрахователният продукт има и някои изключения по покритието. Например, не се покриват рискове като: умишлени действия, нелоялна конкуренция, оценка на разходите, инфраструктура (например, телекомуникационни повреди, които могат да причинят дадени вреди), неплатежоспособност, липса на правоспособност, инвестиционен съвет и оценка за бъдеща промяна на стойността, съвместни дружества, престъпления, търговска задлъжнялост и пр.
Съветът на брокера е преди включване на застрахователен договор да се чете внимателно какво покритие предлага застрахователят. Застраховката има петгодишен период за докладване на щети. У нас професията на оценителя е регулирана от 2008 г. Според действащия Закон за независимите оценители застраховката "Професионална отговорност" е задължителна.

Как е уредена застраховката в страна, с която често се сравняваме - Румъния?

Отговор на този въпрос даде Дана Абабей, председател на Камарата на оценителите в Румъния в периода 2017 – 2019 година и активен участник в семинари и срещи на оценителска тема в Европа и в рамките на Международния комитет по оценителски стандарти. В Румъния полицата има лимит на отговорност 10 хил. евро за физически лица и 50 хил. евро за юридически лица. Ако оценител няма застраховка, не може да поднови разрешителното си, за да упражнява дейност.  В северната ни съседка оценителите трбява да имат лиценз, за да работят. Премиите по този застрахователен продукт имат 7 нива. Например, минималното за физически лица е с покритие 20 хил. евро, като премията е 7 евро. Минималното покритие за компании е 50 хил. евро, а премията е около 130 евро. Полицата покрива само дейности от румънки оценители за румънски или чуждестранни бенефициенти.



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив