25 Април 2024, 12:10 Днес (5) | Вчера (12)

Застраховка вместо депозит заради данък лихва

26 Февруари 2013 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2013, 11:38

Има повече запитвания за разплащателни и спестовни сметки, отчитат банките

Банките вече отчитат повишен интерес към продукти, които не попадат в обхвата на данъка върху лихвите. Забелязва се по-голям интерес и повече запитвания за разплащателни и спестовни сметки, коментираха от УниКредит Булбанк пред DarikFinance.bg.

Въвеждането на данък върху лихвите по депозитите е само един от факторите, мотивиращ клиентите да търсят алтернатива на депозитните продукти, като например застраховки живот със спестовен елемент, дялове в Управляващи дружества с парични фондове, структурирани инвестиционни депозити и други, обясни Емил Ангелов, зам.-главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България. Той добави, че очаква в дългосрочен план да се наблюдава по-голям интерес към подобни продукти.

Според Ангелов този интерес е свързан и с плавното понижение на лихвите по депозитите, с нарастването на финансовата култура на клиентите, както и с появата на „апетит" за поемане на умерен риск от хората, спестяващи дългосрочно средства.

Има повече запитвания за разплащателни и спестовни сметки, но не и намаляване на склонността към спестяване. На клиентите се разяснява, че разплащателните и спестовните сметки си имат и своите негативи, като например, че лихвата не е гарантирана, коментираха още от УниКредит.

Всеки клиент ще може да следи сумите, които са преведени към хазната като данък върху доходите от лихви в месечните извлечения, които банките задължително предоставят.

В същото време не се очаква да има затруднения при превеждането на сумите от данъка към НАП. Повечето банки настроиха ИТ системите си, използвайки стари функционалности, например като тези прилагани при удържане на данък при източника от чуждестранни граждани, обясниха експертите.

През миналата година инвеститорите по света вече показаха по-голям апетит за риск и доходност , като вложенията в акции и рискови фондове се увеличиха. Това коментира Вяра Иванова, портфолио мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

По думите й в България, като се имат предвид очакванията за слабо възстановяване на родната икономика, едва ли е реалистично спестителите да се почувстват достатъчно сигурни, за да търсят рискови продукти за по-висока доходност, въпреки наличието на данъка върху депозитите и независимо, че лихвите по банкови депозити по-скоро ще намаляват през тази година.

От друга страна, заради демонстрираното възстановяване на Българска фондова борса, през месец януари 2013 г. фондовете с инвестиции в български акции регистрираха средна доходност от 5% за месец, а активите на българската фондова индустрия се увеличиха с над 35 млн. лв. за тези 30 дни. Ако този процес на възстановяване продължи, може и да привлече интереса на спестителите към по-високодоходните рискови продукти, добави Иванова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив