13 Май 2024, 10:11 Днес (3) | Вчера (0)

Застраховка и депозит ­ с един подпис

05 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Комбинират се финансови продукти, за да се спечелят нови клиенти

Комбинираното предлагане на застрахователни и банкови продукти у нас набира все по-голяма скорост. Идеята за предлагането на все по-голям набор от финансови услуги под един покрив става все по-актуална и по мнение на експертите това е начин в застраховането да се използват някои вече изградени позиции на големите банки с традиционно присъствие на българския пазар, предимно по отношение на по-добре развитата си инфраструктура по места в страната.
В същност това е по-доброто обяснение за развитието на комбинираните услуги между застрахователи и банкери, а не развитието на застрахователната култура у нас и повишеното търсене на подобен вид услуги. Разбира се, не бива да се пренебрегва и възможността на банките по този начин да се привлекат "дългите пари" на застрахователите.
В търговска банка "България инвест" например можете да откриете дългосрочен спестовен влог с индивидуална рискова застраховка "Живот", без да заплащате такса. В продължение на договорения срок, който може да бъде 5 или 10 години, трябва да правите редовни месечни парични вноски по откритата спестовна сметка в банката. Премиите се удържат автоматично всеки месец от начислените лихви по натрупващата се в спестовния влог суми. Срокът на рисковата застраховка "Живот" покрива продължителността на спестовния влог, а застрахователната сума по нея се равнява на крайната натрупана сума по влога. След изтичане на периода на влога вложителят разполага с натрупаната сума от всички, направени от него вноски, плюс остатъчна лихва след приспадане на заплатените застрахователни премии и допълнителна поощрителна лихва, начислявана специално по този вид спестовен влог.
Пощенска банка пък предлага депозитна сметка с търговско име "1000+", съчетана със застраховка "Живот" от AIG Life. Застраховката започва да тече автоматично от момента, в който се депозират минимум 1000 лева в сметка със срок от 1, 3, 6 и 12 месеца. Ако клиентът е на възраст от 18 до 70 години, при откриването на депозит от минимум 1000 лева в сметка със срок 1, 3, 6 или 12 месеца по негов избор, той получава безплатна застраховка "Живот" от AIG Life.
Застраховката покрива рисковете смърт при злополука или пълна трайна нетрудоспособност вследствие на злополука. Застрахователното обезщетение е равно на три пъти авоара по депозитната сметка, като максималното обезщетение, което се изплаща, е 50 000 лева.
Банката и AIG Life предлагат и спестовнозастрахователна програма "Джуниър Стар", която обединява детски спестовен влог в лева и застраховка на родител в случай на смърт или настъпила пълна нетрудоспособност при злополука. Минималната сума по влога е 50 лева. Довнасят се суми от 75 лв., 100 лв., 125 лв., т. е. през 25 лв., до 200 лв. месечно. Годишно стойността по влога може да се индексира към евро.
Програмата включва деца от 1 до 15 години; срочността на програмата е от 10, 15 и 20 години. Държателят на застрахователната полица трябва да е на възраст от 18 до 55 години. Полицата е свободно прехвърляема. Настойникът на детето разполага със сумата по влога, ако детето не е навършило пълнолетие, а полицата е изтекла.
Застрахователната полица на родителя гарантира изплащане на обезщетение в размер на 10 000 лв. от AIG Life. В случай на настъпване на застрахователно събитие, семейството получава веднага в брой обезщетението, както и допълнителен бонус от 10 000 лв. по спестовната сметка на детето от Пощенска банка. При настъпване на застрахователното събитие ­ смърт или трайна нетрудоспособност на платеца, AIG Life поема изцяло изплащането на месечните премийни вноски до изтичането срока на полицата, гарантирайки сигурността на влога.
Финансовата група "Росексимбанк ­ ДЗИ" предлага на клиентите си пакетен банково-застрахователен продукт застраховка "Злополука" за своя сметка в полза на титулярите на срочни депозити в банката. Застрахован е всеки клиент на възраст от 18 до 75 години със срочен депозит за сума, не по-малка от 1000 лева или тяхната равностойност в USD или EUR за срок поне един месец.
Застраховката покрива следните рискове: смърт в резултат на битова или трудова злополука; трайна загуба на работоспособност в резултат на битова или трудова злополука, настъпили до една година от датата на злополуката при условие, че злополуката настъпи в срока на застрахователното покритие.
Срокът на индивидуалното застрахователно покритие е равен на срока на договора за депозит. При служебно предоговаряне на депозита автоматично се продължава и срокът на индивидуалното застрахователно покритие.
Застрахователната сума се определя в зависимост от срока на депозита и е съответно: за 1-месечни депозити: 1000 лева; за 3-месечни депозити: 2000 лева; за 6-месечни депозити: 3000 лева.
Ако желаят, клиентите на пакетната услуга могат за своя сметка да увеличат размера на застрахователното покритие с 5000 лв. или 10 000 лв. Клиентът заплаща месечна застрахователна премия от 0.50 лв. или 1.00 лв. по избран от него начин ­ в брой на каса или чрез задължаване на негова разплащателна сметка в банката, която може да се захранва от лихвите по депозита, и получава индивидуална застрахователна полица на ДЗИ.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив