28 Март 2024, 09:58 Днес (2) | Вчера (12)

Застраховка на домашни животни

10 Май 2003 по статията работи:
A+ A-

Животновъдството, като основен отрасъл на селското стопанство и поставянето му на съвременна производствена основа, изисква влагането на много и то големи инвестиции от страна на производителите. Това поражда необходимостта вложените средства да бъдат надеждно защитени. Една от най-адекватните защити срещу почти всички рискове, които могат да споходят животновъдите са застраховките на домашни животни. Народопсихологията на българина е, че “точно на него няма да се случи най-лошото”. Тази филосифия освен, че е грешна, може да ви доведе до големи финансови щети ако се оповавате на нея. Повечето от селските стопани осъзнават необходимостта от застрахователна защита едва след като са се “опарели” по един или друг начин в бизнеса си с отглеждане на животни.

Животновъдството, като основен отрасъл на селското стопанство и поставянето му на съвременна производствена основа, изисква влагането на много и то големи инвестиции от страна на производителите. Това поражда необходимостта вложените средства да бъдат надеждно защитени. Една от най-адекватните защити срещу почти всички рискове, които могат да споходят животновъдите са застраховките на домашни животни. Народопсихологията на българина е, че “точно на него няма да се случи най-лошото”. Тази филосифия освен, че е грешна, може да ви доведе до големи финансови щети ако се оповавате на нея. Повечето от селските стопани осъзнават необходимостта от застрахователна защита едва след като са се “опарели” по един или друг начин в бизнеса си с отглеждане на животни.

Защо е хубаво да застраховате “стоката” си?

Основно предназначение на застраховането на домашни животни е да предостави на застрахованите парични компенсации за нанесените им щети от застрахователни събития, за да могат стопаните да закупят животни и продължат своята животновъдна дейност.

От няколко години на застрахователния пазар се предлагат общи и специални условия за застраховане на животни, птици и кошери с пчели, които адекватно и точно отговарят на изискванията на клиентите. В съответствие с бързо променящата се стопанска обстановка в страната тези условия непрекъснато се актуализират и усъвършенстват, за да могат в по-пълна степен да задоволят растящите потребности от тези продукти.

Сред най-активните участници на пазара на селскостопанско застраховане са застрахователните компании “Алианц България”, “Булстрад”, “Витоша”, “ДЗИ – Общо застраховане”, “Евро инс” и “Европа”.

Обект на застраховане при домашните животни са

едри рогати животни /говеда и биволи/, еднокопитни /коне, магарета/, дребни рогати животни /овце, кози/, свине, кучета, птици, риба, кошери с пчели и други сеслскостопански животни и домашни любимци.

Рискове, срещу които застрахователите предлагат защитата си са

смърт и клане по необходимост в резултат на пожар, природни бедствия, злополука, заразни и незаразни болести. При кравите и биволиците се поема и допълнителен риск – покриване на щети от очаквана и загубена продукция на мляко. Рибата се застрахова срещу смърт в резултат на природни бедствия, болести и злоумишлени действия на трети лица / взривяване на бентове и отравяне/. Пчелите се застраховат срещу рисковете смърт от природни бедствия, пожар, диви животни, болести и пръскане с растително защитни препарати. При кучетата се покриват рисковете смърт в резултат на заразни и незаразни болести, медицински разноски при проведено лечение, кражба чрез взлом и смърт в резултат на козметични операции. По желание на застрахования се предлага допълнителна застрахователна закрила по рисковете: "загубване на разплодни и продуктивни качества" и "падане в пропаст за животни изкарвани на паша в планински и полупланински райони".

Освен изброените общи рискове, които се покриват от почти всички компании има и  допълнителни рискове, които се предлагат от някои застрахователи. Например “Алианц България” е единставеното дружество, което застрахова животни и птици срещу рисковете: злоумишлени действия на трети лица /умишлено отравяне или убиване/, кражба, отравяне при хранене с некачествен фураж, земетресение, измръзване или задушаване в резултат на повреда на вентилационните съоръжения или скъсване на проводници и аварии в електропреносната мрежа, стачки безредици и бунтове.

Застрахователна сума и застрахователна премия

Застрахователната сума на животните се определя по фактурна или балансова стойност, или се договаря между страните, като се имат предвид индивидуалните качества на застрахованите обекти, условията на отглеждане и други.
Застраховката се сключва въз основа на писмено предложение - декларация от страна на застрахования, след преглед и оценка от страна на застрахователя и ветеринарен специалист. Възможно е сключването на договор и без ветеринарен преглед, но до 80 % от максималната за района застрахователна сума.

Застрахователният договор може да се сключи по всяко време на годината и обикновено това е за срок от 12 месеца. При определени условия, договора може да се сключи и за по-кратък срок. Договорът може да се сключи за покриване на отделен риск или на всички рискове.

Отговорността на компанията за доброволно застрахованите животни в случай на смърт от заразни болести започва от 00:00 часа на 16-тия ден след внасяне на застрахователната премия, а при смърт, вследствие на злополуки – от 00:00 часа на деня, следващ внасянето на премията. Не се прилага 15-дневен карантинен срок при смърт от пожар и природни бедствия.

Застрахователната премия се изчислява съгласно тарифа по видове животни. Повечето застрахователни компании предвиждат от 10% до 20% отстъпки при еднократно издължаване на премията при сключването на застрахователния договор. При допълнително договаряне между страните се допуска и разсрочено изплащане на дължимата премия. За краткосрочни застрахователни договори, премията се изчислява като процент от годишната.За стимулиране на постоянните ни клиенти при подновяване на договорите, предлагаме отстъпки , съгласно таблица за бонус според постигната квота на щета. При подновяване на застраховката без прекъсване нов карантинен срок не тече.

Застрахователно обезщетение

Застрахованият е длъжен да спазва ветеринарно-медицинските изисквания за гледане, хранене и опазване на животните и да взема всички зависещи от него мерки за предотвратяване на евентуални заболявания или смърт. При заболяване на животно да се обръща своевременно за ветеринарна помощ към районния ветеринарен лекар или най-близката ветеринарна лечебница и да спазва техните указания.
При настъпване на застрахователно събитие, застрахованият е длъжен в срок от 24 часа да уведоми застрахователя или кметството и районния ветеринарен лекар.
Застрахователните компании изплащат обезщетенията за щети до 15 дни след представяне на всички необходими данни, информация и документи.

За да докаже претенциите си, застрахованият представя в клона или агенцията на съответното застрахователно дружество в определения срок - молба - образец за изплащане на обезщетение, документите касаещи застраховката и ликвидацията на застрахования обект, както и други документи по искане на застрахователя, имащи значение за установяване на действителната причина за настъпилото събитие.
Размерът на застрахователното обезщетение при смърт на застрахованите обекти, вследствие на: пожар, природни бедствия, заразни болести и злополуки е до 100 % от застрахователната сума.

За птици-фазани, кеклици, пъдпъдъци, норки и нутрии размерът на обезщетението е до 70 % от застрахователната сума. За риба размерът на застрахователното обезщетение е до 50 % от щетата (определена на база планирана и действително получена продукция в края на договорния срок). За пчели, размерът на обезщетението при щети вследствие: пожар, природни бедствия, нападение от диви животни и американски гнилец е до 100 % от общата застрахователна сума, а при нозематоза и акароза до 100 % от застрахователната сума на пчелното семейство. При смърт на застраховани обекти, вследствие незаразни, паразитни и други болести, обезщетението е в размер на избраното от застрахования застрахователно покритие - 80, 70 или 60 % от застрахователната сума.

Освен така наречените обикновенни застраховки, накои застрахователни компании предлагат и специална застрахователна защита при специални условия за специални животни, като например спортни и чистокръвни коне (или всякакви редки породи племенни животни), домашни любимци (като котки и кучета), птици (патки и гъски) гледани, заради месето, от което се произвеждат деликатеси като гъшия дроб например, а освен това и други специални и “екзотични” животни за нашите геграфски ширини като щрауса например.

За спортни и чистокръвни коне застраховани по специални условия, обезщетението е в размер до 80 % от застрахователната сума. При загиване на застраховани коне по специални условия, вследствие на: експлозия и имплозия; заразни и незаразни болести; диви животни и птици; кражба чрез взлом и при смърт или травми вследствие удар от МПС или пътно транспортно произшествие в МПС, а също така и при травма по време на състезание се изплаща обезщетение в размер до 70 %. При клане (убиване) по необходимост на животни и птици, вследствие на: пожар, природни бедствия, заразните болести и злополуки се изплаща застрахователно обезщетение в размер до 100 % от разликата между застрахователната сума и реализираният приход от продажбата на месо, кожа и др. Ако клането (убиването) по необходимост е вследствие на: незаразни, паразитни и други болести, обезщетението и в размер на 40 процента.

Специални условия за застраховане на кучета - По тези специални условия се застраховат кучета - ловни, луксозни, водачи на инвалиди и използвани за охрана на обекти, притежаващи паспорт и ваксинирани на възраст от една до осем години вкл. За кучета използвани за охрана на обекти се изисква документ от който да е видно, че са преминали съответен курс за обучение и дресура. Застрахователната премия се изчислява съгласно тарифа за застраховане на кучета по Специални условия и се издължава: еднократно с отстъпка или двукратно - 50 % при сключване на договора и остатъка до 24.00 часа на 150 - ия ден. Застрахователната премия се увеличава с 20 % при застраховане на кучета за рисковете "Кражба чрез взлом" и охрана на обекти, а с 30 % за риска "смърт или травми, вследствие удар от МПС и при ПТП в МПС. Застрахователната премия се намалява с до 10 % при подновяване на застраховката ако квотата на щета по изтеклия договор е под 70 процента.

Специални условия за застраховане на патици и гъски за производство на черен дроб
По тези специални условия се застраховат патици и гъски от следните групи:
родители; подрастващи родители; мюлари и гъски за производство на черен дроб.
Застраховката покрива щети от смърт или клане (убиване) по необходимост, вследствие: пожар; природни бедствия; заразните болести - холера, орнитоза, парвовироза (Болестта на Держи), вирусен хепатит, вирусен ентерит и чума, лабораторно потвърдени. Застрахователната сума се определя по договореност, а застрахователната премия се изчислява съгласно тарифа за застраховане на патици и гъски и се издължава: еднократно с отстъпка или на два пъти по равни части до 150-ия ден за родители и подрастващи родители и до 30 - ия ден за мюлари и гъски за производство на черен дроб. Застраховката за родители и подрастващи родители се сключва за срок от една година, а за мюлари и гъски за производство на черен дроб за определен технологичен срок (120 дни) за всяка партида поотделно.
При настъпване на застрахователно събитие, застрахования е длъжен своевременно да уведоми застрахователя и обслужващия ветеринарен лекар, като предостави възможност за извършване оглед на място. При спазени всички изисквания по тези специални условия, които са неразделна част от общите условия и след представяне на всички изискуеми документи, доказващи настъпило застрахователно събитие, Застрахования получава обезщетение в размер: до 100 % при смърт на застрахованите обекти от посочените рискове; при клане (убиване) по необходимост до 100 % от разликата между застрахователната сума и реализирания приход.

Най-новият и най-екзотичен застрахователен продукт, който бе предложен наскоро от МЗК “Европа” на пазара бе застраховката за щрауси. Тя покрива рисковете заразни и незаразни болести, както и смърт или клане по необходимост вследствие на пожар и природни бедствия. Цената на застраховката зависи от броя на застрахованите птици и се договарят с всеки клиент поотделно. Стойността на щрауса се определя по споразумение на база на пазарната цена на тези птици в момента . Въпреки застраховка на щрауси е сравнително ново и непозната към нея вече има засилен интерес от страна на фермерите. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив