28 Март 2024, 19:20 Днес (11) | Вчера (12)

Затягат контрола при отпускането на социални помощи

16 Ноември 2015 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 ноември 2015, 14:19

До края на годината и най-късно до началото на следващата ще се подновят доставките за хранителни помощи за най-бедните

Министерството на труда и социалната политика през 2016 г. ще продължи с усилията за подпомагане на най-уязвимите в обществото - хората с ниски доходи, хора с увреждания, семействата на деца с увреждания, самотните хора. Това каза на пресконференция днес социалният министър Ивайло Калфин, който представи приоритетите на министерството, заложени в проектобюджета за 2016 г., предаде БТА.
    По думите на министъра основна цел в социалната политика ще е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят. Хората в трудоспособна възраст ще се насочват към пазара на труда, за да не се създава трайна зависимост от социални плащания, каза Ивайло Калфин.
    Предвиждат се различни мерки за насочване на средствата към най-нуждаещите - като затягане на контрола върху отпускането на социални помощи. Разработва се ново законодателство за социалните услуги и нови програми за социалните предприятия и социалното предприемачество, посочи Ивайло Калфин.
    Министърът заяви, че разчита парламентът да подкрепи увеличението на минималната работна заплата на 420 лева от 2016 г. По ОПРЧР допълнително ще има 80 милиона лева, по които да почнат програми за работа с най-маргинализираните групи, включително роми.
    До края на годината и най-късно до началото на следващата ще се подновят доставките за хранителни помощи за най-бедните. Направени са вече всички търгове, БЧК отново ще се грижи за доставката. Разширен е кръгът на стоки -  21 продукта влизат в пакетите. Ще бъдат подпомагани хората с най-ниски доходи - тези, които имат право на енергийно подпомагане.
    В областта на работата на министерството за 2015 г. по социалното включване, министърът отчете мерките за увеличаване на минималната работна заплата до 380 лева и на минималните осигурителни доходи, което по думите му има пряко отношение към бедността и към хората с най-ниските доходи. Великденските добавки към най-ниските пенсии и предвидените сега за Коледа добавки са на стойност 101 милиона лева и достигат до милион и 275 хиляди пенсионери, каза Калфин.
    Министърът припомни и за продължаването на програмата за лични асистенти, като посочи, че там търсенето  значително надвишава възможностите на програмата -  около 15 хиляди са назначените лични аситенти при търсене около 48 хиляди. През 2016 г. започва да работи нова програма за т.нар. нови алтернативи на стойност около 150 милиона лева. По програмата се очаква още над 14 хиляди души да бъдат нови бенефициенти за подпомагане и подкрепа на хора, които са тежко болни, хора с увреждания или възрастни, които имат нужда от подкрепа.
    През тази година се приключва програмата за социално включване по заем от Световната банка, която даде възможност над 40 общини да бъдат оборудвани с автомобили и дневни центрове за деца с увреждания и да почнат реални грижи за тези деца, посочи министърът. През следващата година програмата ще бъде изпълнявана с европейски средства и се очаква 15 000 деца да бъдат подпомогнати по нея.
    Министърът отчете и разширяването на капацитета на обществените трапезарии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив