05 Май 2024, 02:24 Днес (1) | Вчера (0)

Зачествяват измамите с инвестиционни бонове и компенсаторки

02 Февруари 2005 16:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Най-често, т.нар. „сиви" брокери предлагат да изплатят „дивидент" , като срещу това гражданите са подвеждани да подписват пълномощни или твърдят, че дружеството, от което гражданинът има акции, ще фалира и затова те предлагат да „купят" акциите му на символична цена

Комисията за финансов надзор (КФН) обсъжда случай на измама с инвестиционни бонове и компенсаторки от инвестиционен посредник, стана ясно на днешния брифинг в КФН. Случаят е отпреди 2-3 месеца. В момента делото е висящо. По повод зачестили случаи на измами с инвестиционни бонове и компенсаторки от т.нар. “сиви брокери” Агенцията за приватизация и Комисията за финансов надзор призоваха гражданите за бдителност. В специален апел от двете институции се казва: “В последните месеци се установи тенденция на повишаване цените на акциите на някои дружества, търгувани на фондовата борса. Сред тях са и част от бившите приватизационните фондове, сега холдинги. Едновременно с този процес се появиха сигнали от граждани за измами с акции и/или инвестиционни бонове. Вероятно, повишаването на цените прави притежателите на акции от тези дружества атрактивна мишена за недобросъвестните лица. Напомняме на гражданите как да се разпореждат със собствените си акции или инвестиционни бонове, за да се предпазят от манипулации и измами”.
Най-често, т.нар. „сиви" брокери предлагат да изплатят „дивидент" , като срещу това гражданите са подвеждани да подписват пълномощни. По този начин гражданите, без да осъзнават, предоставят на недобросъвестни лица възможност да присвоят акциите или боновете им.
Друг вариант е измамниците да твърдят, че дружеството, от което гражданинът има акции, ще фалира и затова те предлагат да „купят" акциите му на символична цена.
От КФН и АП съветват притежателите да проверят колко и какви акции имат, както и каква е реалната им борсова цена. Информация за цените на акциите на търгуваните на борсата дружества има на интернет страницата на БФБ-София - www.bse-sofia.bg, както ив повечето финансови ежедневници. Инвестиционните посредници също  предоставят информация за цените на акциите.
Ако притежателят има акции от приватизационен фонд, трябва да знае, че повечетоприватизационни  фондове  се  преобразуваха в  холдинги,  по-малка част  в инвестиционни дружества. Информация за бившите приватизационни фондове можете да се получи от Комисията за финансов надзор, тел. 0900 32 300 или от интернет страницата на КФН. Необходимо е да се провери дали холдингът или дружеството, от което има акции, раздава дивиденти. Това може да се направи, като собственикът се обади в самото дружество.Другият начин за проверка е отново Комисията за финансов надзор. Ако собственикът има право на дивидент, то той ще бъде изплатен от дружеството, а не от трети лица.
Ако собственикът иска да продаде акциите си или боновете си (или да купи акции), трябва да се обърне към лицензиран инвестиционен посредник. Такива са и повечето търговски   банки. Списъци на лицензираните от КФН   инвестиционни посредници (ИП) са публикувани  на интернет страниците на „Българска фондова Борса" - www.bse-sofia.bg и на Комисията за финансов надзор.
Не бива собствениците да се доверяват на лица, които посещават домовете им и предлагат да изкупят притежаваните акции. Ни бева да се приемат пари срещу подписване на документи, чието съдържание притежателят не познава добре.  От КФН и АП съветват собствениците да не упълномощават непознати лица за сключване на сделки с акции или за получаване на дивидент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив