19 Април 2024, 01:00 Днес (0) | Вчера (11)

Зачестяват случаите на експлоатация на труд сред работници и служители

31 Март 2017 11:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2017, 12:00

БТПП обяви нулева толерантност към некоректни работодатели

"Всеки положен труд трябва да бъде заплатен и в това отношение компромиси за некоректни работодатели няма." Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на участието си в обществена дискусия на тема "Законови гаранции за защита правата на работещите от некоректните работодатели”, свикана от омбудсмана на Република България Мая Манолова. Стана ясно, че са зачестили случаите на експлоатация на труд сред работници и служители в България, които са потърсили съдействието на омбудсмана. В жалбите си те сезират обществения защитник за неизплатени трудови възнаграждения и осигуровки от страна на техните работодатели, както и за злоупотреби при прехвърляне на търговски фирми на трети социално слаби лица.

Цветан Симеонов подчерта, че не е оптимист за бързото разрешаване на проблема, но предложи да се положат усилия за свързване базата данни на НОИ и Главна инспекция по труда. Той предложи още да има публичност за тези некоректни действия и наказания за тези рабодотадели. "Искаме превантивна дейност и мерки за ранно пресичане на действията / бездействията на некоректните работодатели, а не фокус върху набраните от коректните работодатели средства във Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя. Те да не бъдат средство за посрещане задължения на всички видове некоректни работодатели, а само за обявилите неплатежоспособност. Нека некоректните си получат заслуженото", заключи председателят на БТПП и гарантира пълното съдействие от страна на Палатата.

Във форума участваха синдикални и работодателски организации, представители на социалното министерство, на Главна инспекция по труда, на Агенцията по заетостта, на НОИ, на НАП, на прокуратурата, на съда, на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив