28 Март 2024, 11:25 Днес (5) | Вчера (12)

Защитата на феновете при спортни състезания се подценява

03 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Застрахователите предлагат достатъчно възможности, но някой трябва да ги види

Дванадесет души, между които и осемгодишно дете, бяха ранени при катастрофа на автомобилно рали "Стара Загора" на 28 септември. Жестокият сблъсък по чудо се размина без смъртен случай, тъй като стана секунди след старта и колите не бяха набрали скорост.
Посетителите на автомобилни състезания биха могли да получат застрахователна защита, стига организаторите на спортното събитие да потърсят дисперсия на отговорността си при евентуална злополука. Застраховката може да бъде сключена от юридическите лица, които са ангажирани със самото състезание и при инцидент биха били отговорни за нанесените нематериални щети на хората в публиката. Това могат да бъдат организаторите или собствениците на терена. Българските застрахователи като цяло са отворени към покриване на такива рискове. При минимално усилие те биха могли само за стотинки, прибавени към стойността на билета, да осигурят на своите посетители по-добра защита. При платена премия примерно от 0.20 лева за събитие, което се провежда в спортно съоръжение с размерите на стадион, би могло да бъде изплатено обезщетение в размер на 1000 лева за всяко пострадало лице. При смърт се изплаща цялото предвидено от договора обезщетение, а при трайна загуба на трудоспособност ­ съответният процент от тази сума, еквивалентен на процента на тази загуба, определен от ТЕЛК. Организаторите биха могли да застраховат и временна загуба на трудоспособност, но в този случай се завишава стойността на премията ни и сумата, която се изплаща, е доста по-висока. Удобен би бил вариантът, който се използва например за защита на пътниците в обществения транспорт. Със закупуването на документ за пътуване всеки пътник се застрахова срещу злополуки в следствие на ПТП.
Г-жа Мария Стойкова, директор на "Корпоративни клиенти" в ЗК "Орел Живот" заяви специално за КЕШ, че компанията има опит в разработването на подобен тип застраховки, които биха могли да защитят всеки потенциален потърпевш от злополуки, в които са намесени пътни превозни средства. Макар и доста по-популярни от останалите сфери на застраховането, автомобилните застраховки също не са достатъчно добре познати на обществеността като потенциал. Компанията е разработила и единствена на българския пазар е регистрирала специален продукт "Злополука за участници в ПТП". Всички си спомняме трагичния инцидент в подлеза на НДК преди две години, при който тежко пострадаха чакащите на спирката на трамвая пътници. Сключването на договор по този продукт на ЗК "Орел Живот" би могло само срещу годишна премия от 10 лева да осигури застрахователна защита на всеки един от нас от подобно трагично стечение на обстоятелствата. Обезщетението, което би ви се полагало в този случай, е в размер на 10 000 лева. Те биха се платили на семейството ви, ако загубите живота си, а при трайна загуба ще получите съответния процент в зависимост от заключението на ТЕЛК.
Подходът част от приходите от билетите, продавани на посетителите на различни обществени прояви, да се отделя за застраховката им не е нов дори и за българските условия. Панаирните изложения у нас от години се възползват от подобен род продукти, но сред организаторите на спортни прояви все още не е узряла идеята, че техните "гости" също имат нужда да бъдат застраховани. Като задължителен елемент в изискванията за участие винаги присъства необходимостта например от сключена "Гражданска отговорност" и "Злополука" на всеки от участниците в рали например, но трагичният случай от началото на седмицата показва, че те би трябвало да се замислят за една по-сериозна защита, която да предложат при организацията на такива събития именно за феновете си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив