27 Април 2024, 15:12 Днес (0) | Вчера (11)

Защо банките у нас отново вдигат таксите въпреки рекордните си печалби?

12 Септември 2023 12:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2023, 11:40

Съветите на експертите са да плащаме повече с карта, да теглим по-малко пъти пари в брой и да изберем най-подходящата за нас сметка

Ново увеличение на таксите предприемат част от банките у нас. Ръстът при някои услуги е повече от двоен. Това се случва на фона на въведените от началото на месеца сметки за основни операции без такси и комисионни, предаде БНТ. Използването на банкови услуги отдавна е неразделна част от ежедневието ни - за получаване на възнаграждения, пазаруване, спестявания или изпращане на пари на близки. Заедно с това идват и малките такси, тарифи и комисионни, които могат да ни изненадат неприятно в края на месеца. От миналия месец част от банките в България отново предвиждат увеличение на банковите услуги - най-вече за касовите операции.
Основното увеличение е при услугите за фирми. Така при една от водещите банки в България се увеличава таксата за разплащателна сметка - от 15 на 20 лв месечно. Фирмите ще плащат повече и за банкови извлечения. Повишава се комисионната за теглене на пари на каса. Внасянето на пари на каса също поскъпва.
Увеличение на таксите и комисионните има и за физически лица. Така при една от водещите банки тегленето на пари на каса между 100 и 2000 лв вече ще струва 6 лв. При друга банка пък теглене на пари в брой от каса до 2000 лв ще струва 0,70%. Ръст има и при тегленето на пари от каса над 2000 лв. Някои банки увеличават и таксата за внасяне на евро на каса.
Друга от водещите банки у нас пък ще таксува повече за внасяне на пари по чужда сметка. Сред новите такси на банките са и за издаване на допълнителна дебитна карта. Въвеждат се такси и за отблокирането на блокирана карта или за промяната на лимита за теглене на пари.
Ръстът на таксите не е провокиран от срив в печалбите, категорични са експертите. Печалбата на банките към края на месец юли е рекордните над 2 млрд. лева, а до края на годината може да достигне 3 млрд. лева, каза финансовият консултант Стойне Василев.
Според експерта Деян Василев има натиск към дигитализация на банковите услуги, а стремежът на финансовите институции е към все по-малко използване на човешки ресурс, заради високите заплати, както и на все по-рядкото използване на пари в брой.
Заради рекордно ниските лихви по отпусканите кредити банките търсят други способи за увеличение на приходите си. Съветите на експертите са да плащаме повече с карта, да теглим по-малко пъти пари в брой и да изберем най-подходящата за нас сметка.
Друг вариант е да преминем към финтех решения, като мобилни приложения, които често ни дават да правим преводи безплатно в България и чужбина. А увеличението на таксите и комисионните се случва в периода около 1 септември - датата, от която в сила влезе т. нар. основна банкова сметка. С тази сметка хората ще могат да извършват основни платежни операции без такси и комисиони в рамките на страната. Според финансовите експерти тази сметка може да бъде добра алтернатива за някои наши сънародници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив