05 Май 2024, 23:15 Днес (1) | Вчера (0)

Защо все повече държави забраняват добива на биткойн

12 Януари 2022 11:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2022, 11:14

Светът няма достатъчно енергиен капацитет в момента

Все повече правителства по света забраняват копането на биткойни на територията на техните държави. Под въпрос ли е съдбата на криптовалутите в условията на глобална енергийна криза? Напоследък биткойн преживява трудни времена – цената му отново бележи антирекорди. Въпреки това в близко бъдеще най-популярната криптовалута и нейните "роднини” могат да се сблъскат с още по-големи проблеми, пише TechNews.bg. След пълната забрана на биткойните в Китай, постепенно и други страни въведоха подобни ограничения, а многобройни ферми за добив на криптовалута започнаха да мигрират към други дестинации.
Отначало северните страни, Казахстан, Иран, Косово и Абхазия се превърнаха в рай за крипто-миньорите. Но през последните месеци и тук започнаха да възникват сериозни проблеми за желаещите да копаят криптовалути, отбелязва в публикация по темата Fortune. Работата на фермите за криптовалута доведе до спиране на тока по целия свят – от Техеран до Алмати, а местните власти възнамеряват да се борят с това с всички налични средства.
Косово се превърна в рай за крипто-миньорите, благодарение на относително евтиното електричество, доставяно от местните въглищни електроцентрали. Сега обаче регионът трябва да внася природен газ и 40% от електроенергията му идва от чужбина. На 31 декември Косово обяви "забрана за производството на криптовалути на цялата територия”. Ситуацията се влошава от факта, че повечето крипто-миньори избират да не плащат за ток, използвайки незаконни връзки.
Иранските градове също бяха засегнати от проблеми с тока през май. Заради претоварване на електроцентралите, Техеран въведе четиримесечен мораториум върху добива на биткойни, а от 28 декември и нови ограничения. Според официални оценки, добивът на криптовалута представлява 3-4% от общото натоварване на електропреносните мрежи. Забраната ще продължи до средата на март.
Доскоро едно от най-привлекателните места за крипто-миньорите беше Казахстан. Миналата есен проучване на университета в Кеймбридж установи, че страната заема 22% от целия добив на криптовалута – когато фермите мигрираха тук от Китай, от значение беше и географската близост на страната.
Въпреки това от средата на миналия юли в Казахстан започнаха прекъсвания на тока. В резултат на това през септември властите въведоха режим, който частично ограничава използването на електроенергия от 50 регистрирани крипто-миньори. Два месеца по-късно влезе в сила закон, който ограничи консумацията на енергия от всеки нов крипто-миньор и определи таван на общата консумация на енергия в индустрията.
В Исландия, богата на евтина енергия от геотермални източници, крипто-миньорите се конкурират с производителите на алуминий и центровете за данни, а страната вече страда от прекъсвания на тока. В резултат на това, на 7 декември беше обявено, че заявките за доставка на електроенергия на нови крипто-ферми няма да бъдат удовлетворени.
На 12 ноември в Швеция представители на местните власти изпратиха отворено писмо до регулаторите и искане до ЕС за забрана на добива в целия Съюз. Основният им аргумент е, че "зелената” енергия не се изразходва за реалните сектори на икономиката, което предотвратява "зелената революция” в ЕС. Писмото уточнява, че с електричеството, използвано за копаене на един биткойн, среден електрически автомобил може да измине 1,8 милиона км.
Няколко дни след шведския манифест, някои норвежки служители казаха, че зелената енергия е трудно да бъде оправдана чрез копаене на биткойни – тя е необходима за производството на алуминий и в стоманодобивната индустрия.
И накрая, малка Абхазия, с население от около 250 000 души, имаше 625 крипто-ферми през 2020 г. През същата година добивът на биткойни в страната доведе до увеличаване на потреблението на енергия с 20%, а в средата на ноември 2020 г. започнаха прекъсвания на тока в домовете и бизнесите. Правителството официално забрани добива – ситуацията се усложнява от факта, че правоприлагащите органи трябва буквално да проникват в домовете на жителите, тъй като тайните мини-ферми често се намират точно в кухните и спалните.
Добивът в Съединените щати също е под въпрос. В богати на енергия щати като Тексас и Кентъки по време на пиковите периоди през зимата и лятото местните енергийни мрежи показаха, че не са предназначени за копаене на криптовалути и е малко вероятно фермите да искат да спрат работата през това време.
Според експерти от индустрията, проблемът с биткойн и други криптовалути е, че тяхното производство увеличава консумацията на енергия в момент, когато светът просто няма достатъчно енергиен капацитет за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив