25 Април 2024, 17:22 Днес (13) | Вчера (12)

Здравната застраховка за чужбина не важи в зоните на размирици2

13 Юни 2013 15:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2013, 16:34
Булфото, архив

Компаниите не плащат при инциденти в зони на политически риск, какъвто в момента има в Турция

Преди два дни МВнР настоятелно препоръча  на българските граждани в Турция да избягват пребиваването, особено вечер, в района  на площад "Таксим" в Истанбул, а в Анкара – в районите на централния площад, основни паркове, както и около всички правителствени сгради. Освен това ведомството възприема Турция като зона с повишено внимание по европейската скала на риска*, с препоръка да се избягват пътувания в източните и югоизточните райони в близост до границата със Сирия.
Логичен е въпросът, ако все пак ни се налага да посетим нашата съседка, защитава ли ни доброволната застраховка "Помощ при пътуване", която през последните години придобихме европейския навик да сключваме.
Проверка в застрахователните дружества и някои брокери сочи, че общите условия на всички компании съдържат изричната клауза, че полицата не важи при инциденти, свързани с политическия риск. Точно такъв има в момента на някои места в Турция. Ето защо българите, които имат застраховка "Помощ при пътуване", позната като здравна застраховка за чужбина, трябва да са наясно, че при възникнало събитие в конфликтните зони, няма да имат застрахователно покритие.

В останалите случаи - извън местата, на които има стълкновения или опасност от такива, полицата важи.

Застраховката е изключително нужна при излизане в чужбина, понеже покрива медицински разходи, както и такива за престой в хотел, загуба на багаж, анулиране на полет по разписание, Гражданска отговорност, правни разноски и много други рискове.
Ако пътуващият има валидна медицинска застраховка за чужбина и се случи инцидент, единственото, което трябва да направи, е да информира компанията чрез денонощния асистанс кол център на дружеството.
Асистиращата компания посещава болния и организира помощта. Застрахователят заплаща всички разходи за транспорт, прегледи, изследвания, болничен престой и медикаменти директно на съответната болница.
И друг път сме писали, че полицата е изключително атрактивна, а застраховката пести време и нерви на пациента и близките му в този напрегнат за тях момент. Цената на застраховката зависи от размера на избраното застрахователно покритие, срока на застраховката и включените рискове. При едно пътуване за пет дни и лимит на отговорност 15 000 евро, цената на застраховката излиза средно 5 евро.
Медицинската застраховка е продукт без алтернатива особено за страни извън ЕС, където здравната  карта на НЗОК не важи. Както е Турция, например.

*Външно министерство използва възприетата в държавите-членки на ЕС петстепенна класификация на риска:
I степен: Без особени препоръки.
ІІ степен: Повишено внимание (нужна е подробна информация за актуалната обстановка в страната)
ІІІ степен: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)
ІV степен: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)
V степен: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив