11 Май 2024, 17:35 Днес (0) | Вчера (10)

Здравната каса в България плаща най-малко за лекарства

09 Декември 2004 10:21 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

България е на последно място по субсидиране на лекарствата в сравнение с осемте източноевропейски държави, с които здравното ни осигуряване се равнява.

България е на последно място по субсидиране на лекарствата в сравнение с осемте източноевропейски държави, с които здравното ни осигуряване се равнява. Спрямо Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словения, Латвия, Гърция и Турция, чиито здравни фондове годишно отпускат поне 80 евро за лекарства на всеки осигурен, в България сумата е едва 15 евро. Това стана ясно при обявяването на списъка с медикаментите за 2005 г., които пълно или частично ще се плащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В сравнение с тази година през следващата възможностите за субсидиране нарастват благодарение на новия подход при ценообразуването, фиксиран с наредбата, която беше приета през лятото на тази година, поясни зам.-шефът на касата Дечо Дечев. През 2004 г. касата е финансирала продажбата на 854 лекарства при бюджетно перо от 240 млн. лв., докато за 2005 г. със заложения бюджет от 245 млн. лв. ще се покрива цената на 885 медикамента. За първи път българските пациенти ще купуват нужните им препарати на цени като европейските, а не в пъти по-скъпи, както беше досега, каза още д-р Дечев. Намалението е от 5% до няколко пъти под цените през тази година. Това става възможно, тъй като цените се обвързаха с тези в изброените девет източноевропейски държави.


Според статистиката на НЗОК през изтичащата 2004 г 1.9 млн. осигурени са купували по-евтини лекарства. До седмица-две ще се уточни каква част от бюджета на касата ще се изразходва за български и каква за вносни лекарства.


Леко нараства броят и на изцяло платените лекарства. През тази година те са 191, следващата ще надхвърлят 200. От 1 януари 2005 г. касата ще покрива напълно медикаментите за лечение на астма при децата. Възрастните астматици ще плащат от 15 до 20% от цената. Досега касата е поемала само една четвърт от стойността на тези лекарства. Напълно безплатни ще бъдат и някои нови форми на инсулин, както и част от фармацевтичните продукти за отводняване (при високо кръвно налягане). Съществено падат цените за лечение на множествена склероза, артрити и други тежки ставни заболявания.


За първи път от догодина НЗОК ще покрива медикаментозното лечение на 1500 жени по програмата ин витро, както и на 1000 пациентки, болни от остеопороза, съобщи зам.-шефът на институцията. Както и досега, касата ще продължи да покрива цените на медицинските изделия и консумативите. След като парламентът приеме промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, НЗОК ще може да финансира частично и някои детски храни, които се използват като добавки.


До този момент нито един производител или вносител не е подал опровержение за предложено от него лекарство, което касата не е включила в списъка. Ако подобна жалба бъде заведена, до три дни НЗОК ще обясни в писмен вид какви са били мотивите за отказа. След като Българският лекарски съюз се произнесе по окончателния списък, Националният рамков договор ще влезе в сила.


-----------------------------------------------


Касата ще плати на болниците, за да започнат новата година начисто


От 1 януари догодина здравната каса ще изплати всички задължения към болниците и те ще започнат годината на чисто. Това обяви зам.-министърът на финансите и председател на управителния съвет на институцията Кирил Ананиев в парламента. В сряда депутатите приеха актуализирания бюджет на НЗОК за тази година. С промените бяха гласувани нови 20 милиона лева, от които 14.7 млн. ще отидат за здравноосигурителни плащания на болниците, а 5.3 млн. лв. ще са резерв за непредвидени разходи. Според Ананиев през тази година рязко са нараснали посещенията в болниците. Докато през 2003 г. средно на месец 47 хил. българи са търсели болнична помощ, през 2004 г. този брой нараства на 59 хил.


----------------------------------------


Аптеките все пак ще дават част от оборота си на НЗОК


Веднага, след като Държавен вестник обнародва новия позитивен списък с разрешените за продажба лекарства, касата ще започне преговори с производителите, съобщиха от НЗОК. Целта е от март 2005 г. в аптеките да влязат повече съвременни медикаменти, които комисията към Министерския съвет одобри преди две седмици. Дистрибуторите на едро, с които здравната каса ще сключва договори, са 48 и са посочени от производители и вносители на лекарства. При договорите с аптеките касата ще иска те да плащат 10% надценка на НЗОК преди облагането с ДДС. По този начин търговците ще подпомагат осигурителя, давайки част от оборотите си, реализирани благодарение на продажбата на евтини лекарства. Подобно авансово финансиране на здравните фондове има в Чехия, Унгария и други европейски държави. След като схемата влезе в сила, се очаква приходите на касата да нараснат с около 40 млн. лв. за година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив