28 Март 2024, 13:37 Днес (7) | Вчера (12)

Здравната каса иска да извършва внезапни проверки в болниците

05 Май 2015 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 май 2015, 08:32
Под лиценза на creativecommons

Шефът на НЗОК поиска и увеличение на размера на санкциите срещу здравните заведения

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да има ефективен контрол върху дейностите на болниците, заяви управителят на касата д-р Глинка Комитов пред Би Ти Ви.

Комитов е направил подобно предложение за промяна на Закона за здравното осигуряване пред депутати от здравната комисия в парламента. Според него контролът трябда да се извършва непосредствено и внезапно и касата трябва да има възможността да санкционира болничните заведения. "По сегашния закон дори да бъде намерено нарушение, не можа да има санкция преди да бъде отчетена дейноста, а никой няма да отчете дейност, ако има нарушение", каза Комитов.

Експертите на НЗОК също така трябва да могат да проверяват трудовите и гражданските договори на медиците, отпуските, болничните, и месечните графици.

Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.

Комитов поиска и увеличение на размера на санкциите срещу здравните заведения. "В момента за едно административно нарушение в болницата глобата е до 200 лв., като сме имали и санкции за 2 лева, които са обжалвани", каза той.

Днес трябва да излязат резултатите от проверката в болница "Софиямед", където беше бито новородено бебе, добави Комитов и уточни, че не касата, а Изпълнителната агенция "Медицински одит" има правомощията да закрива отделения в болниците. "НЗОК не можа да закрива лечебни заведения - може да санкционира, само ако са обявени разходи за нейзвършени дейности."

Лечебното заведение може да остане с отнето разрешително за някои дейности, каза вчера в интервю за Би Ти Ви министърът на здравеопазването Петър Москов. 

Комитов коментира и информацията, че "Софиямед" ще получи най-големия възможен допълнителен бюджет от здравната каса за спешна помощ, повече от "Пирогов"

"Разчетите ще бъдат готови след приемането им от наздорния съвет на касата - тази точка въобще не е гледана или отлагана. Исканията на болниците ще бъдат представени на 12 май", заяви той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив