01 Май 2024, 00:03 Днес (0) | Вчера (13)

Здравната комисия препитва Москов за административното сливане на болници

07 Май 2015 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2015, 09:12
Булфото

На пресконференция миналата седмица министърът на здравеопазването обясни, че идеята на сливането е да се олекоти администрацията на десетте болници в карето - включително най-големите лечебни заведения ВМА и "Александровска

Парламентарната здравна комисия ще препита ресорния си министър Петър Москов днес за подготвяното сливане на администрациите на всички държавни болници в карето на "Медицинска академия" в столицата.

Въпросът към Москов за сливането на лечебните заведения е първа точка от дневния ред на комисията за днешното заседание, а като трета точка фигурира и задължителният блиц контрол на министъра, в който депутатите могат да го попитат всичко, което ги вълнува за здравеопазването. Също в дневния ред е и продължението на второ четене на измененията в Закона за здравното осигуряване.

На пресконференция миналата седмица министърът на здравеопазването обясни, че идеята на сливането е да се олекоти администрацията на десетте болници в карето - включително най-големите лечебни заведения ВМА и "Александровска". Вместо десет отделни администрации с идентични отдели, те ще имат една обща и съответно - по-малко разходи.

По изчисления на ведомството при промяната ще бъдат съкратени над 400 човека и ще се спестят поне 4 млн. лева. Заедно с това вместо всяка болница да работи с различни изпълнители и доставчици, единната администрация ще подписва само по един договор за дейност и то за много по-големи мащаби, което също ще намали общите разходи. В самите лечебници и отделенията им няма да има промяна. 

Административната реформа обаче започна със скандал, след като министърът на здравеопазването уволни шефа на една от болниците - Дечо Дечев от "Св. Иван Рилски". Това предизвика протести на служителите в болницата и отпор от бизнеса, след като Москов призна, че е отстранил Дечев защото е изразил несъгласие с промяната и това очаква и останалите директори, в случай че се противят. От здравното министерство обаче са категорични, че министърът е принципал на държавните болници и има пълно право и свобода да взима подобни решения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив