14 Май 2024, 20:41 Днес (11) | Вчера (12)

Здравната компания на ОЗК се преименува на ЗД "ОЗОК Инс" 2

24 Април 2014 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2014, 16:03
Общинска банка

Дружеството увеличи капитала си и ще разширява портфолиото си с нови продукти

Бившият здравноосигурителен фонд "ОЗОК" АД, който през август миналата година се прелицензира в застрахователна компания "ОЗОК – Здравно застраховане" АД увеличи капитала си, научи ИНСМАРКЕТ.

Целта е получаването на лиценз за предлагането на редица нови общозастрахователни продукти.

Промяната стана факт на насроченото за 22 април общо събрание на акционерите на дружеството, които гласуваха емитирането на 5 250 300 нови безналични и с право на глас акции. Всяка от тях бе с номинал 1 лев.

Всеки от акционерите имаше право, в срок от един месец от датата на обявяване за записване на книжата в Търговския регистър, да запише такава част от новите акции, която съответства на неговия дял от капитала преди увеличението. Записалите нови книжа акционери трябваше в срока на записването да внесат емисионната стойност по банковите сметки на дружеството.

Припомняме, както ИНСМАРКЕТ многократно писа, през август миналата година завърши прелицензирането на здравноосигурителните дружества в застрахователни компании. С промяната трябваше да се гарантират единни условия за развитие на дейността по допълнителното здравно осигуряване и застраховане, както и да се увеличи капиталът на компаниите, за да се гарантира по-голяма сигурност и по-добра услуга на клиентите им.
Основното изискване към компаниите за прелицензирането им беше увеличаването на капитала от 2 млн. на 4,6 млн. лв. Освен увеличаването на капитала, дружествата трябваше да изберат и каква дейност ще развиват.

Както и повечето останали, "ОЗОК – Здравно застраховане" избра общото застраховане и взе лиценз за два продукта - "Злополука" и "Заболяване".

От създаването си през 2008 до август 2013 г., компанията предлагаше на клиентите си здравноосигурителни услуги чрез следните пакети: "Подобряване на здравето и предпазване от заболяване", "Извънболнична медицинска помощ", "Болнична медицинска помощ", "Допълнителни услуги", "Възстановяване на разходи за медикаменти" и "Стоматологична помощ".След прелизензирането си като застраховател, продължи дейността си по доброволно здравно осигуряване, чрез предлагането на Медицинска застраховка, съгласно изискванията на ЗЗО.

Следващата точка от обявения дневен ред на състоялото се  общо събрание бе промяна в предмета на дейност.

Става дума за разширяване гамата на предлаганите продукти. Компанията ще кандидатства пред Комисията за финансов надзор за получаването на лиценз за редица общозастрахователни продукти, като застраховките "Сухопътни превозни средства", "Гражданска отговорност", "Помощ при пътуване", "Пожар и природни бедствия" и други.

Акционерите взеха решение за поредната промяна на названието на компанията, във връзка с разширяването на предмета на дейност. При създаването си дружествато бе регистрирано като "Общинска здравноосигурителна каса" АД. Преди осем месеца промени названието си на "ОЗОК – Здравно застраховане" АД.  Сега Съветът на директорите предложи компанията да продължи работа като Застрахователно дружество "ОЗОК Инс", а в съкращение – ЗД "ОЗОК Инс" АД, което предложение бе гласувано. На латиница застрахователят ще се изписва Insurance Company "OZOK Ins".

Застрахователят е с едностепенна система на управление. Представлява се от изпълнителните директори Александър Личев и Румен Димитров.

Компанията беше сред големите на пазара на доброволното здравно осигуряване. Към края на юли миналата година преди пререгистрацията се нареждаше на шеста позиция с пазарен дял от 7,4 процента.

Основни акционери в "ОЗОК Здравно застраховане" са "ОЗК – Застраховане”, "Ел Ем Импекс", Договорен Фонд "ИНВЕСТ КЛАСИК" и Договорен Фонд "Стандарт Инвестмънт Високдоходен Фонд".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив