19 Април 2024, 05:35 Днес (0) | Вчера (11)

Здравни застрахователи ще покриват лечения, за които НЗОК не плаща

24 Февруари 2016 09:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2016, 09:04
Getty Images

Вторият стълб в здравеопазването - от догодина

Предстоящите промени в здравеопазването са свързани основно с развиване на нормативните документи за надграждане на здравноосигурителната система и за формиране на пакети, параметри и работни групи с представителите на здравно застрахователните дружества, чрез които да дадем възможност на българските граждани допълнително да влагат в собственото си здраве. Това обяви в интервю пред в. Труд здравният министър Петър Москов. Той съобщи, че е поел ангажимент в парламента до края на 2016 г. идеята да бъде развита концептуално и подчерта, че се закъснява с надграждането на здравноосигурителната система.

До седмица за публично обсъждане ще се обявят промените в лекарствения закон. Следващия месец ще се публикуват поправките в Закона за здравето за новата трудова експертиза, а в момента в процедура за публично обсъждане са наредбата за достъпа до медицински грижи и тази за организацията на лечебните заведения, които са предмет на всекидневен труд и оценка – така Москов определи основните точки в екшън-плана на министерството. Той добави, че до седмица ще внесе за обсъждане нов текст в Закона за здравното осигуряване. В него ще пише, че всеки осигурен ще има гарантиран достъп до основния и допълнителния пакет съобразно тежестта и степента на развитие на заболяването.

Москов обеща още, че с нормативни актове ще бъде надградена здравноосигурителната система с втори стълб. "След разговор с НЗОК, със съсловието, с представителите на частните застрахователни дружества, нормативно ще определям ясно дефинирани пакети, които ще са с точни ангажименти на застрахователите и осигурените. Както и с пределна яснота за пациентите какви са допълнителните им възможности за надграждане чрез пакетите", посочи още той. Частните здравни застрахователи ще финансират онова, което в момента НЗОК не заплаща. "То би трябвало да бъде осигурено на българския гражданин чрез допълнителна здравна застраховка, вместо кешово да плаща в болницата, извън нея или в аптеката." "По този начин ще има допълнителна гаранция за безплатна терапия там, където НЗОК не я осигурява. Всяка една нужда на пациентите да доплащат трябва да намери своя отговор във възможността им чрез легитимен застрахователен и осигурителен механизъм да ползват медицински грижи тогава, когато им се налага. Но без да вадят пари от джоба или да остават без достъп до лечение, ако не разполагат с необходимата голяма сума в момента. А сега е точно така. И то в немалко случаи", допълни още здравният министър.

По отношение на пнреговорите с БЛС за нов рамков договор от април т. г., Москов посочи: "Това, от което няма да отстъпя (а в крайна сметка аз трябва да преподпиша документа, за да стане изработеният рамков договор валиден) е парите, които успяхме да опазим досега като отиващи си като част от печалбата на фармацевтичната индустрия или чрез различни болнични или други схеми, да влязат като нови възможности за достъп до лечение на пациентите. Става дума за осигуряване на по-високо качеството на здравеопазването и за нови възможности като брой направления в доболничната помощ. Т.е. за вас, пациентите, да има видима разлика, тъй като тогава има смисъл от всевъзможните блъскания с индустрията - да запазваш ресурс заради недостатъчно добре работещи механизми и да ги вложиш там, където има нужда. За лекарския съюз като че ли по-скоро стои въпросът за увеличение на цените на съществуващия брой лечения, изследвания или клинични пътеки".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив