03 Май 2024, 17:37 Днес (0) | Вчера (13)

Здравният министър на Румъния реже частните болници от държавно финансиране

14 Януари 2013 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2013, 12:05
Под лиценза на creativecommons

Мерките предвиждат от месец март частните медицински заведения вече да не получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса

Комунистическа революция в здравеопазването - един министър либерал атакува частния сектор и децентрализацията, коментират медиите в Румъния.

 

Току-що хванал кормилото на министерството на здравеопазването, министър Еуджен Николаеску обяви мерки, целящи да натоварят още повече средната класа, която като либерал се хвали, че представлява, коментира вестникът.

Мерките предвиждат от месец март частните медицински заведения вече да не получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса, а окръжните болници, децентрализирани в мандата на министър Чеке Атила (2009-2011 г.), да минат отново на подчинение на министерството.

Вестник "Адевърул" отбелязва, че качеството на здравноосигурено лице вече няма да има никаква стойност за частните болници. Според изявлението от събота на министър Николаеску от 1 март е възможно пациентите да се принудени да заплащат изцяло медицинските услуги, получавани в частни клиники.

Здравният министър заяви, че около 10% от бюджета, отпускан за здравеопазване, досега са отивали към частните лечебни заведения, но тези пари вече ще бъдат насочени към държавните болници. Мотивът, на който се позовава Никоалеску, е, че "не е нормално частните фирми да правят бизнес с държавни пари".

Съобщението предизвика недоволство сред работещите в частните медицински заведения, много от които имат песимистични очаквания, отбелязва "Евениментул зилей". Според специалисти, ако станат факт, тези идеи биха засегнали не само пациентите, но и чуждестранните инвеститори, "които, като видят колко промени може да създаде появата на един нов министър, биха премислили два пъти, преди да дойдат с парите си".

Нещо повече, здравният министър обмисля начин, по който да забрани на лекарите да работят едновременно и в държавни, и в частни клиники, добавя вестник "Путеря". Министърът заяви, че иска да ограничи "паразитирането" върху държавната здравна система, като отбеляза, че не съществуват медицински услуги, които да не се предлагат в държавните болници.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив