02 Май 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (0)

Здравноосигурителните компании трябва да заемат част от пазара на задължителното здравно осигуряване

03 Декември 2004 11:54 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Доста са нерешените въпроси в здравното осигуряване, но най-важното е подобряването на законодателството - това смята изпълнителният директор на ЗОК "Надежда" проф. д-р д. м. н. Милан Петров

Според него трябва да се увеличи процентът на разходи за здравеопазване в БВП на страната; необходимо е да се обсъди и дали е необходимо увеличаване на вноските за здравно осигуряване. "Здравеопазването не се нуждае от ликвидация на легловата база и болниците, а от оздравяване на тази база и от увеличаване броя на заетите в сектора. Необходимо е и възстановяване на скъсаната в момента връзка между семейния лекар и специалиста в болницата", коментира проф. Петров. "Нуждаем се от по-качествено управление в здравната система. Посоката на развитие на здравноосигурителните компании е в заемането на част от пазара на задължителното здравно осигуряване. Те трябва да ползват част от определените за него средствата, като примерно за задължителното здравно осигуряване може да се отделят около 50 - 60%", посочи проф. Петров и добави, че спешната помощ и специалните заболявания (диабет, сърдечносъдови и пр.) са приоритет на държавата, но здравните компании може да предлагат т. нар. луксозни пакети.
"Пакетите здравни услуги, които "Надежда" предлага, покриват над 95% от възможните в системата на здравеопазването. Основният принцип е солидарният и това позволява пълно обслужване на пациентите", коментира изпълнителният директор на дружеството. Наблюденията сочат, че във фирмите с по-силни профсъюзи здравноосигурените ползват и пакет "Възстановяване на разходите". Всеки от клиентите на дружеството има лична карта с персонален осигурителен номер за лечебните заведения партньори. "Надежда" има сключени договори с над 80 лечебни заведения в страната. "Пациентите ни не плащат никъде дори пациентската такса. Не плащат такси за болничен престой. Освен това поемаме транспортните разходи на болните, когато се налага консултация в друго населено място. Осигурените ни не минават и през личния лекар и така се скъсява пътят за контакт със специалистите", посочи проф. Петров. Плановете на дружеството за следващата година са да обогати предлаганите здравни услуги със стоматологична помощ и с по-конкретни пакети, насочени към определени класове заболявания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив