18 Май 2024, 20:13 Днес (0) | Вчера (11)

Здравното министерство връща 100-те млн. лв. на касата заедно с куп медицински дейности

21 Септември 2012 15:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 септември 2012, 15:12
commons.wikimedia.org

Досега ведомството се разпореждаше с парите за интензивните отделения, ваксинопрофилактиката и за ин витро процедурите, но след решение на Конституционния съд то беше принудено да върне към касата средства в размер на 100 млн. лева

 

За да се съобрази с решение на Конституцонния съд Министерството на здравеопазването ще прехвърли разходите за интензивните отделения, ваксинопрофилактиката и за ин витро фондовете към здравната каса през 2013-та година.

 

Това каза зам.-министърът на здравеопазването Минчо Вичев. Той се срещна с представители на Българския лекарския съюз, с които бяха обсъдени подписването на Националния рамков договор, средствата за здраве през следващата година и наредбата за специализациите.

Досега ведомството се разпореждаше с парите за интензивните отделения, ваксинопрофилактиката и за ин витро процедурите, но след решение на Конституционния съд то беше принудено да върне към касата средства в размер на 100 млн. лева. През юли съдът обяви текст в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за противоречащ на конституцията.

С него се позволяваше на министерството да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата. Законовият текст беше идея на финансовия министър Симеон Дянков и беше даден на съда в края на миналата година от 60 народни представители от ДПС и "Коалиция за България".

Обвинението беше, че средства от здравни осигуровки биха могли да се харчат за разходи на здравнонеосигурени лица.

Председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов подчерта, че следващата година няма да има повече пари за здравеопазване, както се тиражирало в публичното пространство напоследък. "Това не са 100 млн. повече. Разликата е, че тази година с тях е разполагало министерството, догодина дейностите ще се плащат от касата. 50 млн лв. тази година няма да се усвоят, ще останат като преходни за следващата година, но те ще са еднократни. Следващите години те няма откъде да дойдат", каза той. Думите му се потвърдиха и от зам.-министърът Вичев, който заяви, че ведомството не очаква по-висок бюджет догодина.

Въпреки решителността, която финансовото министерство демонстрирало парите да бъдат върнати на касата, от Българския лекарски съюз имат и друго предложение. Райчинов поиска 100-те млн. лева да се осигурят от министерството на финансите за здравното ведомство, за да може то да покрие медицинските дейности, за които досега се е грижило и да не се налага да ги прехвърля на касата.

Така пък НЗОК щяла да разполага с повече средства, които да вложи в развитие и осигуряване на медицински кадри.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив