28 Март 2024, 14:00 Днес (8) | Вчера (12)

Здравното министерство пак агитира с кампания ваксинацията срещу COVID-19

21 Март 2022 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2022, 17:13
Министерство на здравеопазването

Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19

Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото "+ мен" и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19. Кампанията е в изпълнение на заложените мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен с Решение на Министерския съвет на 14 януари т. г.
"Независимо че в момента сме в етап на поетапно облекчаване на въведените противоепидемични мерки, че от днес навсякъде в страната ни отпада изискването за "зелен сертификат", не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 не е приключила. Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. За да бъдат намалени случаите на тежко боледуване и усложненията, които са предпоставка за високите нива на смъртност по причина COVID-19, през последните два месеца Министерството на здравеопазването работи по мащабна информационна кампания, която да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация", заяви министърът на здравеопазването проф. Сербезова по повод старта на Кампанията "+мен".
В рамките на инициативата е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. На сайта е публикувана и специализирана информация за хората, страдащи от различни заболявания (с акцент върху възрастните и хронично болните), за жените в репродуктивна възраст, за децата и ваксините, за ваксинацията на трудноподвижните граждани, в социално уязвими групи от населението, на изложените на по-висок риск от заразяване и боледуване заради професията, която упражняват и т. н. Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.
На сайта на кампанията екипът на Министерството на здравеопазването е събрал и мненията на водещи медицински специалисти по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. На www.плюсмен.бг са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.
Кампанията "+ мен" има Facebook страница и Youtube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували COVID-19, мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата.
Кампанията предвижда провеждането на редица дискусии в Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb. През следващите два месеца в платформата, достъп до която имат над 15 хил. медицински лица, с насоченост към общопрактикуващите лекари и медици от доболничната помощ ще бъдат проведени тематични събития за ваксинацията при пациенти с различни заболявания и състояния. Като част от кампанията "+ мен" Министерството на здравеопазването започна и дискусии за ползите от ваксините и ваксинацията сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна.  
Целевите групи, към които е насочена кампанията "+мен", са: възрастни хора на и над 60 г.; лица с хронични заболявания; лица, страдащи от конкретни заболявания/с конкретни състояния; родители/настойници на деца от 5 до 11 г., вкл.; родители/настойници на деца и младежи от 11 до 17 г., вкл.; жени в репродуктивна възраст – в т. ч. планиращи бременност, бременни, кърмещи и правещи инвитро процедури; хора с по-висок професионален риск от заразяване със SARS-CoV-2 и тежко боледуване; социално уязвими групи от населението; преболедували COVID-19 граждани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив