29 Март 2024, 10:09 Днес (2) | Вчера (11)

Земетресенията, предизвикани от човека, били изненадващо чести

14 Август 2012 16:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 август 2012, 16:10

Хората могат да причиняват много повече малки земетресения, отколкото се предполага

Така нареченият фракинг – метод за добиване на газ чрез инжектиране на химически агент в скалите под земята, става все по-разпространен и все по-спорен. Освен замърсяването на подземните води и замърсяването на околната среда, този процес на извличане на природен газ от земята все по-често буди и опасения, че може да задейства земетресения. Според ново проучване малките земетресения са по-чести, отколкото сме предполагали – особено в близост до кладенци, които се използват за инжектиране на отпадъчни течности опри фракинг, както и от други процеси, включително добива на нефт и производството на геотермална енергия. Ала не сондирането в земята или разцепването на скалите е това, което причинява земетресения, подчертава водещият автор Клиф Фрохлих, геофизик и сеизмолог в Университета в Остин, Тексас. Причината е изхвърлянето на големи количества течности чрез инжектиране дълбоко под земята, което може да предизвика подземни щети, коментира електронното издание GreenTech. Огромното мнозинство от предизвикани от човека земетресения са твърде малки, за да причинят никаква вреда, успокояват учените. „Проучвания, публикувани през последните пет години… носят идеята, че да, хората може да предизвикват земетресения, но това е сравнително рядко явление“, казва Фрохлих. „Проучвания като моето показват, че хората могат да причиняват много повече малки земетресения, отколкото предполагахме досега“. „Аз не съм алармаджия,” добави той. „Тези земетресения в по-голямата си част не са опасни. Ние трябва да ги изучим по-добре, но няма нищо в проучването, което да показва, че има голяма опасност“. 
Всъщност човешките дейности задействат земетресения в продължение на десетилетия. Един от най-ранните известни примери за това е случаят от 1930 г., когато язовирната стена на язовира Хувър напълва езерото Мийд, оказвайки огромен натиск върху земята и предизвиквайки серия от трусове.
От 1960 г. насам сеизмолозите регистрират земетресения, които се случват след впръскването на различни течности в земята, което се случва по време на различни процеси – например при напомпване на флуиди под земята с цел изтласкване на залежите от петрол и газ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив