02 Май 2024, 14:25 Днес (9) | Вчера (0)

Зимни гуми или 4 мм грайфер през студените месеци

25 Ноември 2016 08:55 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2016, 08:55

Само със светлоотразителни жилетки в каруцата през нощта

Шофьорите ще имат два варианта, от които да избират за зимните месеци - или да си сложат съответните за сезона гуми, или те да са с поне 4 мм грайфер. Това окончателно решение взеха депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за движение по пътищата, пише в. Монитор.

Дебатът за това дали да се въведе задължителното слагане на зимни гуми тече вече месеци наред, а сега в пленарната зала споровете продължиха с часове. В крайна сметка депутатите се обединиха около поправката, която задължава шофьорите да са със зимни гуми или с протектори поне 4 мм в периода 15 ноември - 1 март.

Така, режимът ще бъде по-облекчен в сравнение с първоначалната идея на вносителите - задължителни зимни гуми от 1 ноември до 1 април. Дебатът в залата така раздели депутатите, че съпартийци си опонираха остро един на друг. Делян Добрев и Цветомир Михов от ГЕРБ предупредиха, че първоначално предложения от комисията текст за зимни гуми само при сняг, е субективен. "Накрая може и през август да ни глобят. Това е предпоставка за рекет от КАТ”, коментира Добрев.

Бе повдигнат и въпросът за това, че купуването на зимни гуми натоварва финансово гражданите. Делян Добрев изчисли, че народът трябва да се бръкне общо с около 200 млн. лв. сега, за да си купи такива гуми. Според сметките му поне 1 млн. домакинства трябва да се преоборудва, като най-евтиният комплект струва 200 лв. "Бай Пешо с жигулката от село нямал пари да си купи зимни гуми. Ами трябва ли този бай Пешо да ни трепе на пътя?”, попита риторично Красимир Велчев от ГЕРБ. Той изтъкна, че в случая по-важно от социалния елемент е безопасността на движението. Трябва да убедим обществото, че не е редно да се кара без зимни гуми, но не да го задължаваме със закон да направят такъв сериозен разход, опонира пък Добрев. И препоръча да се проведат кампании в тази посока. Не става въпрос за убеждение, а за човешки живот, скочи обаче Петър Кадиев от АБВ. И даде за пример хаоса и катастрофите, които всяка зима ставали на пътя между Пампорово или Чепеларе.

С други приети поправки бяха забранени движението в насрещното платно, както и гонките. Предстои обаче да се разпишат глобите за тези нарушения, тъй като времето за работа на депутатите не им позволи да стигнат до тези текстове. За джигит в насрещното се предвижда глоба от 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца. За участие в нерегламентирани състезания на пътя пък - 3000 лв. глоба и година без книжка. Депутатите решиха още да задължат водачите на каруци да носят светлоотразителни жилетки през тъмната част на денонощието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив