28 Март 2024, 13:45 Днес (7) | Вчера (12)

Зимният сезон се удължава, приходите за първите му два месеца са 567 млн. лв.

23 Март 2018 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 март 2018, 11:42

Това представлява ръст от над 15% спрямо същия период на миналия сезон

Ще имаме удължаване на зимния сезон може би до края на април и към момента той върви изключително успешно. Общо за първите два месеца на зимата – декември и януари, постъпленията от международен туризъм са близо 567 млн. лв. и нарастват с над 15% спрямо същия период на миналия сезон. За същите месеци туристическите посещения  на чужденци в България са общо близо 895 хил. с увеличение  от 17 на сто спрямо този период на 2016-2017 г. Това заяви министърът на труизма Николина Ангелкова в сутрешния блок на бтв.

На въпрос дали усложнената международна обстановка ще повлияе на туристите от Русия, тя бе категорична, че по думите на ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов по време на срещата им в Москва този месец България ще бъде предпочитана дестинация за руснаците. По отношение на други пазари министър Ангелкова допълни, че страната ни става все по-конкурентна дестинация и например бройката между разменените туристи между Гърция и България е почти равнопоставена.

Правителството полага много усилия за привлекателността на плажовете и чистотата на морската вода. Изградени са или са модернизирани пречиствателните станции в почти всички курорти по Черноморието, увери министърът. Тя съобщи, че съвместно с колегата й Нено Димов отново ще проверят как работят тези съоръжения и как върви разширяването и модернизацията на пречиствателната станция на Златни пясъци.

Министър Ангелкова обърна внимание, че грижата за плажните ивици и сред основните акценти в работата на ведомството. Има ясни правила как да се провеждат процедурите за отдаването им на концесия или под наем. Това са конкурси по всички правила. Законите трябва да се спазват, всеки може да отиде до всеки плаж, за което трябва да е осигурен пешеходен достъп, заяви Николина Ангелкова.

Ще продължим с инспекциите за евентуални нередности на плажовете по одобрената схема и за разполагането на преместваемите обекти. Ще продължим да изискваме отстраняване на всички нередности, каза още тя и припомни, че на Слънчев бряг-север 190 такива обекта вече се премахнати. Това лято ще работим също да няма щендери по улиците в курорта, разположени пред павилиони в частни имоти на хотелиери. Стоката им трябва да не е на улицата, а вътре в павилионите, посочи министърът.

За създаването на системата ЕСТИ тя подчерта още, че е приоритет на ведомството още от втория кабинет Борисов. Година и половина имаше обжалвания от фирми, които дори не са кандидатствали в конкурса за обществената поръчка, и ние сме длъжни да изчакаме съда, за да приключи цялата процедура, стана ясно от думите й. В системата попадат всички места за настаняване. В момента комисията по конкурса работи и до месец и половина трябва да се произнесе. Ако няма обжалвания, срокът в техническата спецификация е 6 месеца и се надявам до края на годината системата да заработи, прогнозира Николина Ангелкова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив