28 Март 2024, 15:12 Днес (9) | Вчера (12)

Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам"

16 Април 2019 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2019, 16:41

Световни лидери изразиха съпричастност с Франция и обещаха финансова помощ за възстановяването на катедралата

Според прокурора на Париж пожарът в катедралата Нотр Дам във френската столица е причинен от злополука, а не е умишлен. 50 следователи търсят причините за трагедията, предаде БНТ. "Нищо от първата версия на разследването не потвърждава версията за умишлен палеж на "Нотр Дам"", каза прокурорът на Париж. Съдебната полиция разпитва работниците от петте фирми, заети с ремонтните дейности на върха на базиликата, от където е тръгнал пожарът. По време на инцидента там не е имало хора.
Прокурорът заяви, че алармените устройства са дали два сигнала преди огънят да бъде забелязан.
Всеобщо е облекчението от новината, че големият орган на църквата не е горял. Забележителният инструмент с 8 000 тръби обаче трябва да бъде разглобен и изнесен. Пострадалите от пушека ценни картини ще бъдат реставрирани в Лувъра.
Специалисти по история на изкуството и културните паметници обаче критикуват френските власти за недостатъчните норми за сигурност за тези обекти във Франция.
Експертите трябва да преценят устойчивостта на оцелялата сграда. Архитекти вече участваха в заседание за възстановителния план на "Нотр дам", за който няма да липсват воля, дарения и таланти.
Стотици милиони вече бяха обещани от няколко от най-богатите френски фамилии, крупни компании и частни дарители, готови да помогнат с финанси, материали или професионални екипи.
Дарителски концерт ще има в събота. Възстановяването може да трае години, дори десетилетия.
Пламъците, които бушуваха повече от 9 часа снощи и през нощта, унищожиха 2/3 от покрива на катедралата. Пожарникарите, обаче, са успели да спасят много от ценните реликви. Пламъците не са унищожили структурата на храма и той може да бъде възстановен.

Световни лидери изразиха съпричастност с Франция и обещаха финансова помощ за възстановяването на Нотр Дам. В Страсбург председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на Нотр Дам. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова пък евродепутатите да направят лични дарения. България също предложи помощ, включително и финансова, за възстановяването на "Нотр Дам".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив