02 Май 2024, 13:26 Днес (8) | Вчера (0)

Значително се увеличава потреблението на природен газ и течни горива у нас

30 Юни 2005 14:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие Национална дългосрочна програма за енергийна ефективност до 2015 година

През следващите години значително ще се увеличи потреблението на природен газ и течни горива у нас, за сметка на електроенергията и въглищата. Това се посочва в приетата от правителството Национална дългосрочна програма за енергийна ефективност до 2015 г., съобщи пресслужбата на МС. Целта е намаляване на енергийната интензивност на БВП, чрез понижаването й във всички икономически сектори, които са крайни потребители на горива и енергия – индустрията, транспорта, услугите, бита и селското стопанство.
Очакваните резултати от реализирането на програмата са: повишаване конкурентноспособността на производителите на стоки, чрез намаляване на енергийните разходи; понижаване на общите държавни разходи; разкриване на нови работни места и увеличаване на заетостта, създаване на нови пазарни възможности за производителите на енергийно ефективни съоръжения и технологии; подобряване на характеристиките и опазване на околната среда, намаляване на вредните емисии на газове с парников ефект; понижаване на стратегическата зависимост на страната от доставките на енергийни суровини; създаване на условия за устройчиво развитие и др.
Анализите показват, че потреблението на природен газ ще увеличава плавно дела си от 8,9 на 12,5 на сто. Това очакване се аргументира с високата рентабилност на природния газ в сравнение с електроенергията, повишаването на доходите на населението, ускоряването на битовата газификация и др. Течните горива също ще увеличат дела си от 37,8 на 39,7 на сто от крайното енергийно потребление. Делът на електроенергията и въглищата обаче ще намалява. На електроенергията от 23,5 на 19,4%, а на въглищата – от 12,3 на 12 на сто.
Ефективното използване на електроенергията в бита през следващите години е свързано с подобряване на топлоизолацията на жилищните сгради, ремонта на вътрешните отоплителни инсталации, ускоряването на битовата газификация, модернизирането на осветлението и др.
През 2003 г. битовите потребители са използвали около 25% от крайното потребление на горива и енергия. Най-голям дял има електроенергията. В периода 1997-2003 г. тя е между 38,1-34,7%, докато в страните от ЕС е 10-12 на сто. У нас 15% от електричеството е за отопление, 75 на сто - за домакински уреди, а 10% за осветление.
В програмата се препоръчват мерки и за пестене на енергия в индустрията, транспорта, услугите и селското стопанство. Специално внимание е насочено към сектор “Индустрия”, който употребява над 38% от крайното енергийно потребление на страната. Най-големите консуматори са: черната металургия, химическата промишленост, производството на неметални минерални суровини и хранително-вкусовата промишленост.
Делът на транспорта в крайното енергийно потребление на страната през 1997-2003 г. е около 25%. Основната причина е остарелият парк на превозните средства (средната възраст на автомобилите, извършващи обществен превоз е над 10 г., а на локомотивите – над 25 г.), недостатъчната балансираност между отделните видове транспорт, оптимизирането на трафика в големите градове и т.н.
Мерките за повишаване на енергийната ефективност в транспорта са свързани с подобряване на организацията, пътната инфраструктура, качеството на транспортните средства и околната среда. През следващите години трябва да продължи тенденцията за: замяна на бензина с природен газ и пропан-бутан; повишаване на качеството на двигателите с вътрешно горене; закупуването на нови локомотиви; изграждането на система за контрол на транспортните потоци с цел намаляване престоя на транспортните средства на кръстовищата и работата на двигателите на празен ход; стимулиране на товарния релсов транспорт, чиято енергийна интензивност е около 3 пъти по-малка от тази на автомобилния.
През следващите години ще продължи и кампанията за информиране на обществото за необходимостта от рационално използване на енергията и енергийните източници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив