01 Юли 2024, 13:56 Днес (5) | Вчера (0)

Зърнена криза в България няма да има

21 Юли 2005 13:46 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това беше и основния извод от дебатите, след представянето на информацията на редовното заседание на съвет, около който се обединиха категорично всички представители на браншови организации и институции

Ако реколтата се прибере до 2 седмици, зърнена криза в България в настоящия момент няма и няма да има през тази година, каза министърът на земеделието и горите в оставка Нихат Кабил, след вчерашното заседание на Консултативния съвет по зърното.
По данни на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и горите в момента 6208 комбайна и прибираща техника и инвентар към нея са в изправно състояние и са в готовност да участват в жътвената кампания. Въпреки неблагоприятните в последния месец климатични условия за жътвата, количеството на зърното ще е достатъчно да се осигури зърнения баланс на страната до следваща реколта, подчерта министър Кабил.
Част от реколтата може да е с влошено качество, но това няма да се отрази на хлебопекарните качества на пшеницата, предназначена за изхранването на населението. Произведеното количество зърно ще бъде изкупено или надеждно съхранено. Няма основание стопаните да се тревожат, че няма да могат да реализират своята продукцията, стана ясно по време на дискусията на Консултативния съвет, в която участваха и търговци и съхранители.
На свое редовно заседание преди дни ДФЗ реши да увеличи финансовия ресурс по Целевата финансова линия за предоставяне на субсидии за подпомагане на жътвената кампания на пшеница от реколта 2005г. с 1, 6 млн. лв. Така ще бъдат подпомогнати допълнително още значителен брой зърнопроизводители, обясни министър Кабил. Решението се взима на база на информацията и заявките, събрани и обобщени от областните структури на фонд «Земеделие» за необходимите допълнителни средства за подпомагане на кампанията. От фонда припомнят, че по тази линия се подпомагат зърнопроизводители за засети и готови за реколтиране площи при норматив 1 лв. за дка, като стопаните трябва да удостоверят наличието на тези площи със съответните документи.
В България има достатъчно качествени семена за посев по данни на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Налични в страната са 130 000 тона качествени апробирани сертифицирани семена за посев, които могат да осигурят близо 50% от необходимите семена за есенна сеитба, стана ясно по време на заседанието на Консултативния съвет по зърно. От Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол предупреждават стопаните да ползват качествени семена, както и да не засяват необезпаразитени семена, тъй като попаднали в почвите, те ще съхранят заразата.
Цената на хляба по данни на хлебопроизводителите включва направените извънредни разходи и няма основания в следващите 6 месеца за сериозно увеличение на цените на хляба ако няма нови екстремни обстоятелства. Няма основания за рязко покачване на цената на хляба.
Със заповед на министър Кабил е създадена Временна работна комисия за обследване щетите от поройните дъждове и наводнения, която до 25 юли т.г. трябва да излезе с оценка на щетите по земеделската реколта /в т.ч. и зърнената/. До 10 дни след това Комисията ще направи второ междинно обследване на щетите, като ще пресдостави информация освен за тях и за състоянието на посевите и хода на жътвата. Впоследствие ще бъде изготвена окончателна оценка на щетите и на приключването на жътвената кампания, каза министър Кабил.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив