25 Април 2024, 17:57 Днес (14) | Вчера (12)

И "ВИНЕРЩЕТИШЕ" иска ДЗИ

23 Февруари 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Италиански компании с интерес към "АРМЕЕЦ"

Новата процедура за продажба на ДЗИ ще бъде открита на 4 март, съобщиха източници от Агенцията за приватизация. На същата дата ще бъде обявен за продажба и "Булгартабак".

Явявя се и нов кандидат за застрахователното дружество - австрийската застрахователна компания "Винерщетише". Тя била силно заинтересована и от инвестиции в ЗК "Български имоти".

"Винерщетише" е една от водещите застрахователни компании в Европа, чието седалище е във Виена. Компанията е основана през 1824 година. Работи с частни клиенти и институции. Има партньори в Германия, Унгария, Италия, Хърватска, Румъния, Словения и Чехия. Осем процента от капитала на компанията са собственост на "Банк Аустрия".

Като кандидати за ДЗИ се спрягат още италианските компании "Боналди" и "Крастола енд Партнърс" и американският финансов холдинг "Лукейда Нешънъл Корп."

"Лукейда Нешънъл Корп." е със седалище в Ню Йорк и се занимава със застраховане, банкови услуги съвместно с "Американ Инвестмънт банк". Годишните й приходи са в размер на 656 млн. долара, а чистата печалба - 70.9 млн. долара. В компанията работят 1383 души.

"Крастола енд Партнърс" е консултантска компания, специализирана във финансови операции. Не се изключва възможността "Крастола" да проявява интерес към ДЗИ от името на свой клиент. Кой би могъл да е той засега не е известно.

"Боналди" пък е финансово-индустриална групировка, специализирана във финансовите и кредитните услуги и в застраховането.

Те са проявили интерес и към ЗАД "Армеец", твърдят запознати. Дружеството ще се продава отделно от ДЗИ, казаха източници от Агенцията за приватизация в края на миналата година. Досега като единствен кандидат за "Армеец" се спрягаше варненската групировка "ТИМ".

Оценката на ЗАД "Армеец", с която се занимава отново "Делойт и Туш", ще бъде готова до края на март или началото на април, съобщиха запознати. След което ще се организира процедура за продажба на компанията.

Очаква се до края на месеца да бъде образувана втора процедура за продажбата на държавния застраховател. Оценката на ДЗИ, изготвена от консултантската компания "Делойт и Туш", е предадена във ведомството на Апостол Апостолов още преди десет дни. Според новата стратегия на Агенцията за приватизация, на потенциалния инвеститор ще бъдат предложени между 70 и 80 на сто от капитала на дружеството. Намерението на агенцията е между 20 и 30 на сто от него да бъдат продадени чрез фондовата борса.

Преговорите с предишния кандидат за дружеството - консорциумът "Ти Би Ай" и РМД "ДЗИ 2000", се провалиха в края на миналата година. Тогава спряганият за почти сигурен собственик на ДЗИ отказа да плати 20.5 млн. долара кеш за 67% от капитала на компанията.

Според запознати с процедурата по продажбата на държавния застраховател, новите кандидати за него настоявали да видят данните за компанията от миналата година, преди да заявят по-сериозни намерения. Оценката на "Делойт и Туш" обаче е направена на база на консолидирания отчет от 2000 година. Това желание на инвеститорите за по-свежи данни може да се окаже трудноизпълнимо, като се знае, че официалните резултати на ДЗИ за 2001 г. ще бъдат готови най-рано в края на март. Според сегашните планове на Агенцията за приватизация обаче, продажбата на компанията трябва да стартира до това време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив