28 Март 2024, 11:04 Днес (4) | Вчера (12)

И ДЗИ прости държавата

24 Август 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Договорът за продажбата на застрахователното дружество ще бъде подписан

Договорът за продажбата на ДЗИ ще бъде официално подписан в началото на следващата седмица, съобщи за в. "БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов. "Трябва да бъдат събрани още някои документи, но сме готови с около 90% от формалностите около подписването", уточни той.

Сделката за продажбата на държавния застраховател беше одобрена от надзорния съвет на АП във вторник, 20 август. По този начин се сложи край на близо двегодишното митарстване на най-старото застрахователно дружество у нас към частния сектор. Собственик на ДЗИ стана фирмата "Контракт София", собственост на банкера Емил Кюлев. Той беше посочен от в. "БАНКЕРЪ" като фаворит в наддаването още в края на месец юни.

Цената за 80 на сто от капитала на държавния застраховател е 21 522 583 евро. Това е с над 1 млн. евро повече, отколкото беше обявено при първоначалното отваряне на офертата (20.5 млн. евро).

Както в. "БАНКЕРЪ" писа в броя си от 9 август, по време на преговорите между Агенцията за приватизация и "Контракт-София" беше договорено увеличение на цената на държавния застраховател. Първоначално е обсъждана сумата от 23.5 млн. евро. След това беше постигнат компромис и преговорящите стиснаха ръце на 21.5 млн. евро.

Парите ще бъдат платени изцяло в брой. Тридесет процента от сумата ще бъдат преведени по сметка на АП при подписването на сделката, а още 50 на сто - до един месец след това. Останалите 20 на сто от дължимата цена ще бъдат заделени за една година в специална ескроу сметка, която ще бъде открита в щатската СИТИ банк. Парите от нея ще служат за покриване на допълнително установени задължения на дружеството.

При предишната процедура по приватизация, която се провали, за 67% от капитала на ДЗИ консорциумът, съставен от TBI и РМД "ДЗИ 2000", предложи 20.5 млн. щ. долара. Кандидатите обаче искаха 75% от цената по сделката да бъда платена чрез компенсационния механизъм, договорен в рамковите споразумения с Италия и Испания, допускащи погасяване на български дълг чрез придобиване на собственост. Инвестициите, които предложи предишният кандидат, бяха едва 2 млн. лева.

"Контракт София" е поел ангажимента през следващите пет години да не продава придобитите акции, да инвестира в компанията 13 382 000 лв. и да запази работните места. За този период новият собственик се задължава и да не променя предмета на дейност на дружеството.

По предложение на надзорния съвет на АП в процеса на преговорите са отпаднали искания на купувача да има право да пренасочва инвестициите от едно година в друга. Отпаднало е и задължението на приватизационното ведомство да плати неустойки, ако се забави с прехвърлянето на акциите. "Тези точки не съществуват в окончателния вариант на споразумението", увери Апостол Апостолов.

В офертата си кандидат-купувачът е записал, че при управлението на дружеството ще ползва помощта на гръцката застрахователна компания "Интерамерикан". "При нас има заявление от новите собственици на ДЗИ- "Контракт София", че ще работят с гръцката компания. Въпреки всички съобщения, които се появиха в печата, купувачите ни увериха, че поддържат връзка с дружеството", каза Апостолов. Както научи в. "БАНКЕРЪ", към момента са разменени само писма за намерения между двете дружества, не са сключване някакви конкретни споразумения. Седмица преди сделката за държавния застраховател да мине през надзорния съвет на АП в столичен ежедневник се появи информацията, че "Интерамерикан" няма да работи с Емил Кюлев в държавния застраховател. Тогава бяха изказани съмнения, че това ще попречи на приключването преговорите.

До края на октомври се очаква останалите 20 на сто от капитала на бившия държавен застраховател да бъдат пуснати за продажба на Фондовата борса.

Кой кой е?

"Контракт София ООД"

Собственик на фирма "Контракт София" ООД е банкерът Емил Кюлев. Още при отварянето на офертите за ДЗИ в началото на юли бе обявено, че предстои увеличение на капитала на компанията от 5000 лв. на 30 млн. лева. След завършване на преобразуването разпределението на дяловете в дружеството придобива следния вид: 100 дяла, равни на 5 хил. лв., стават притежание на Емил Кюлев, 59 900 дяла - или 2 995 000 лв., държи РОСЕКСИМБАНК, и 540 хил. дяла, на стойност 27 млн. лв. - или 90% от капитала, са собственост на регистрираната в Англия "Денис Овърсис Лимитид".

История

ДЗИ е създаден със закон през 1946 г. на основата на сливането на съществувалите тогава в България 30 застрахователни дружества (19 български и 11 клона на чуждестранни компании).

До появата на външно застрахователно дружество "Булстрад" през 1961 г. ДЗИ е единственият застраховател на българския пазар. Институтът е монополист в застрахователните дейности в страната до 1989 г., когато се появяват първите частни дружества.

През 1997 г., в съответствие със Закона за застраховането, се учредяват две дружества: "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" ЕАД и "ДЗИ-Общо застраховане" АД. На 1 юни 1998 г. ДЗИ-Общо застраховане става самостоятелно дружество с основни акционери ДЗИ ЕАД и "Банка ДСК". В момента компанията има 27 генерални агенции и 114 представителства в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив