05 Май 2024, 04:49 Днес (1) | Вчера (0)

И "Мудис" понижи кредитния рейтинг на Гърция

02 Юли 2015 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2015, 13:00

По-рано тази седмица и останалите две водещи кредитни агенции - "Стандард енд Пуърс" и "Фич" намалиха суверенния рейтинг на страната

Агенция "Мудис" последва останалите две водещи рейтингови агенции - "Стандард енд Пуърс" и "Фич", и също понижи кредитния рейтинг на Гърция, след като страната се превърна в първата развита икономика, която изпадна в несъстоятелност относно свои задължения към МВФ, предаде БНР.

Снощи "Мудис" намали с една степен суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Гърция до "Саа3" от "Саа2" - дълбоко в територията "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), отбелязвайки, че вероятността страната да получи подкрепа от нейните кредитори е намаляла в сравнение с предишната оценка на агенцията, направена през април.

Без подкрепа от официалните кредитори, както и без икономически и фискални реформи, които са необходими за запазване на тази подкрепа и за поставяне на нейните финанси на по-устойчива основа, в даден момент Гърция ще изпадне в неплатежоспособност (фалит) и относно гръцки дълг, притежаван от частни инвеститори (спрямо притежателите на гръцки облигации), предупреди рейтинговата агенция.

"Мудис" също така постави рейтинга на Гърция под негативно наблюдение с възможност за негово по-нататъшно понижение, което най-вероятно ще стане факт в случай на отрицателен вот на планирания за неделя (5-ти юли) референдум в страна относно последните предложения на международните кредитори за споразумение "пари срещу реформи", направено в края на миналата седмица.

Агенцията все пак отбеляза, че изходът от неделния референдум няма да бъде ключов за ново понижение на рейтинга на страната, но ако гърците гласуват се "не", това ще засили рисковете за излизане на Гърция от еврозоната, което от своя страна ще доведе до съществени загуби за частния кредиторски сектор, притежаващ гръцки дълг.

По-рано тази седмица и останалите две водещи кредитни агенции - "Стандард енд Пуърс" и "Фич" намалиха суверенния рейтинг на страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив