25 Април 2024, 17:36 Днес (14) | Вчера (12)

И "Турски поток" зацикли

07 Юли 2015 12:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юли 2015, 11:19
Под лиценза на creativecommons

"Газпром“ и турската Botas още не са подписали споразумение за отстъпки от цената на природния газ

"Турски поток" може да не бъде осъщестен дори и на хартия, пише руското издание "Независимая газета", позовавайки се на публикации в международни издания. Причината за това е липсата на подписано споразумение за отстъпки от цената на природния газ между "Газпром" и турската Botas.

Документът трябваше да бъде подписан на 29 юни, но това така и не стана факт, а коментарите са, че двете страни още не са се разбрали как да бъде приложено намалението от малко над 10%, договорено още през февруари на междуправителствено ниво. Без подобно споразумение пък Турция няма да участва в проекта за нов газопровод.

Нещо повече - Анкара дори може да се обърне към арбитраж за липсата на договореност и това съвсем ще замрази отношенията между Русия и Турция.

"Независимая газета" обаче подчертава, че публикувана информация за Русия в международните агенции често няма общо с действителността. Изданието припомня, че през май агенция Bloomberg написа, че "Сургутнефтегаз" се кани да купи дял от 19,5% от "Роснефт". Тази новина обаче не отговаря на истината, са коментирали представители и на двете компании впоследствие.

От "Сургутнефтегаз" дори предположиха, че причината за публикацията е желанието да се повлияе на цената на акциите на двете компании. На този фон от "Независимая газета" коментират, че е възможно последните новини, свързани с "Турски поток", пък да имат за цел да принудят Москва да прави повече отстъпки.

Идеята за "Турски поток" беше представена през декември, когато руския президент Владимир Путин съобщи в Анкара, че слага точка на "Южен поток". Новият газопровод е със същия капацитет – 63 млрд. куб. метра годишно, но 15 млрд. куб. метра ще бъдат насочени директно към потребителите на компанията в Турция, а останалите – за Европа.

Русия планира за строителството на "Турски поток" да използва част от оборудването и съоръженията, планирани по-рано за "Южен поток". "Коммерсант" предположи преди месец, че Москва дори може да започне строителство на газопровода и без да го е съгласувала с Анкара, защото губи ежедневно от поддържането в пълна готовност на фирмите, наети за строителството на "Южен поток", а сега - на "Турски поток".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив