29 Март 2024, 03:20 Днес (0) | Вчера (11)

И без иска на Росатом, НЕК е на прага на фалита

19 Септември 2012 16:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2012, 16:24

Твърденията, че "Росатом" може да придобие активи на НЕК са чисто спекулативни

 

НЕК фактически вече е във фалит. Националната електрическа компания дължи близо 240 млн. лева на държавата, като има значителни текущи задължения и към големите доставчици на електроенергия, сред които са ТЕЦ-овете от комплекса Марица изток.

 Твърденията, че "Росатом" може да придобие активи на НЕК, ако българската компания не плати задълженията си към "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Белене", обаче са чисто спекулативни.

 До този момент реално признатият дълг на българската страна към руския изпълнител е за по-малко от 50 млрд. евро. Искът за 1 млрд. евро представлява условна сума, която е формирана изцяло на база на изчисленията на руската компания.

 Дори Русия да спечели делото в арбитражния съд в Париж, то сумата, която ще бъде присъдена със сигурност ще бъде много по-малка от искания милиард. Но каквато и да е сумата, тя ще натежи още повече върху платежоспособността на НЕК, която и без това вече е под въпрос.

 Как се стигна дотук? Всъщност вината е на ДКЕВР. До юли тази година регулаторът съвсем целенасочено задържаше повишението на цената на тока. Така поскъпването на електроенергията през предходните две години беше за сметка на производителите, които от своя страна си искаха парите от НЕК. По закон компанията е длъжна да изкупува енергията от всички свързани в електропреносната мрежа мощности.

 Добър пример за ставащото са когенерациите, като столичните топлоцентрали, които освен да затоплят водата произвеждат и електричество. От последния доклад на ДКЕВР за определянето на цените на електроенергията се вижда, че от юли миналата година до юли тази НЕК е претърпяла загуби от 6.3 млн. лв. от изкупуването на енергията от когенерации. За периода 2010-2011 г. загубите са били в размер на 2 млн. лв. Това се дължи както на студената зима, така и на повишаването на цените на природния газ.

 По подобен начин стоят нещата и с енергията изкупувана от възобновяеми енергийни източници. В резултат дълговете на НЕК са надхвърлили 2 млрд. лева, по данни на министерството на икономиката. Към 30 юни НЕК е дължала 789.5 млн. лева на производителите на ток. 

Така и без иска на Росатом, Националната електрическа компания се нуждае от спешна рекапитализация. И тъй като държавата не може да допусне фалита на такова системно важно дружество, то вероятно предстои отпускането на спасителен заем. Едно е сигурно, финансовото състояние на НЕК ще принуди ДКЕВР да продължи с политиката на повишаване на цените на енергията за крайните потребители.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив