20 Април 2024, 15:39 Днес (0) | Вчера (10)

И бюджетната комисия в парламента прие промените при изплащането на втората пенсия

14 Януари 2021 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2021, 17:15

Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия. Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските, постъпили през годините. Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера, а останалите средства да отидат  в резерва на фонда. След оживени дебати вчера и  парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри законопроекта, предложен от Министерския съвет. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", от БСП и ДПС гласуваха "въздържал се".
Законопроектът урежда три варианта за втора пенсия. Еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено.
Редактират се и сроковете за преместване на партидите от частен фонд към НОИ преди пенсиониране, предаде Нова телевизия. Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове. В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене утре.

Междувременно бяха внеени още две становища по законопроекта, освен четирите, за които ИНСМАРКЕТ вече писа.  Новите становища са на финансовото министерство и НОИ.

Законопроектът се изготвя в продължение на три години. Основната му цел е да се уреди фазата на изплащане на пенсионните добавки от т.н. втори стълб. Цялостното уреждане на фазата на изплащане от универсалните пенсионни фондове е наложително и с оглед на това, че първите пенсионери се очакват през септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. Първите по-значителни групи пенсионери от универсалните пенсионни фондове се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат законоустановената пенсионна възраст. Във връзка с това с проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване се предлагат необходимите промени.
Създава се задължение за пенсионноосигурителните дружества при подаване на заявление за пенсиониране да запознават лицата, осигурени във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, с техните права и с правата на наследниците им във връзка с придобитото право на пенсия, както и на правото да получат еднократно или разсрочено натрупаните по индивидуалната партида средства.
Със законопроекта се предлага наред с предвидените и към настоящия момент пожизнени пенсии да се регламентира по-подробно разсроченото плащане като пенсионен продукт, допустим във фазата на изплащане. Това ще осигури възможност на по-голям процент от осигурените лица да получат по-дългосрочно пенсионно плащане, отговарящо на персоналните им житейски нужди и на размера на натрупаните преди пенсионирането средства в индивидуалните им партиди.
Със законопроекта се уреждат трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове – пожизнената пенсия за старост, разсроченото плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократното плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта. Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права. Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв. Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.
Към законопроекта е приложена Предварителна оценка на въздействието на законопроекта. В нея е записано, че предложените промени имат за цел защита на интересите на осигурените лица и пенсионерите в универсалните пенсионни фондове и повишаване на тяхната информираност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив