13 Май 2024, 04:35 Днес (0) | Вчера (0)

И за хамалските услуги е нужен договор

20 Май 2005 08:40 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Фирмите задължително правят предварителен оглед

В сезона на ремонтите, преместванията, разчистването на къщата вероятно всеки има нужда от помощ. Понякога е достатъчно да се включат обитатели на къщата, друг път не. Разчистването на мазетата и таваните е най-трудната задача. В тези помещения обикновено има трупани с години и никому непотребни вещи. Те обаче често са твърде тежки, за да бъдат изхвърлени или преместени лесно. Тогава на помощ идват хамалите.
Ако имате нужда от хамалски услуги, по-добре е да наемете фирма. Така със сигурност работата ще бъде свършена както трябва. Специалистите в пренасяне на мебели правят предварително оглед. Те твърдят, че това е единственият коректен начин за оценяване на услугата по пренасяне на жилищно или друго обзавеждане. След огледа се изключват недоразуменията, изпълнителят се запознава със спецификата на обекта и нужния ресурс от хора и транспорт. А за клиента отпада вероятността да попадне на некоректен хамалин от улицата, което да му струва време, нерви и пари. Огледът обикновено е безплатен и в удобно време.
След приключване на работата се подписва приемно-предавателен протокол и се издава фактура, като плащането става в брой или по банков път. Предплата няма, ако поискат такава, може да се откажете, защото това вероятно е знак за предстояща измама. Често фирмите за хамалски услуги предлагат на клиентите си договор и застраховка. Така сто процента е сигурно, че мебелите и вещите, които искате да се пренесат, ще пристигнат на точния адрес. Ако искате да изхвърлите старите неща от къщата, трябва да платите такса от 15 лв. за тон на сметището, където ще попаднат. Дори и вашият "боклук" да е по-малко от 1000 кг, пак ще трябва да се плати такава сума. За пренасянето професионалните хамали подсигуряват всичко необходимо за опаковане на багажа (кашони, касети, фолио, тиксо - като всичко това е включено в общата цена).
Нуждаете ли се само от товарен транспорт, цените за София са 25 лв./час, а за страната - 0,50 лв./км. Фирмите разполагат със специалини коли и камиони, в които спокойно могат да се поберат много вещи. Ако трябва да се преместят кухненски шкаф, столове и бюро от таванско помещение на четвърти етаж в центъра до апартамент на осмия етаж в "Младост" 1 например услугата излиза от 40 до 80 лв. в зависимост от това коя точно фирма сте наели
Затова е добре да се възползвате от безплатния оглед на няколко специалисти, за да изберете най-благоприятната оферта. Ако живеете близо до Театър "София" и трябва да изхвърлите два стари фотьойла, голям диван, столове и маса от мазето, специалистите ще ви вземат 70 лв. Цената зависи освен от това колко неща ще се пренасят или изхвърлят и от това къде точно живеете. Ако не можете да си позволите да отделите средства за разчистването на мазата или таванското помещение, е добре да извикате група "здрави" приятели. Ще се изръсите само за бирата, след като всичко свърши!

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив