25 Април 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (12)

И португалците търсят спасение навън

19 Февруари 2014 16:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2014, 16:10

Мигранти от по-бедните европейски страни отдавна са намерили личното си спасение. Мнозина са уредили своя живот в богата Швейцария и сега живеят в страх, защото не знаят как точно ще се променят правилата за имигрантите

Според официални данни, в Швейцария живеят над 250 000 португалци. След швейцарския референдум за ограничаване на имиграцията много от тях обаче се опасяват, че ще загубят правото си на престой в страната. Лисабонецът Жоао Пинту разказва например за брат си, който е в Швейцария и живее там много по-добре, отколкото в родината си. Преди три години напуснал Лисабон - като десетки хиляди свои сънародници, които поради тежката икономическа криза вече не виждат бъдеще в родната си страна. В Швейцария братът на Жоао си намерил добра работа, получил и срочна виза. Само че нещата явно ще се променят след референдума за ограничаване на притока на мигранти в страната, пише Дойче веле.

"Синовете на брат ми сега са в Лисабон, отслужват редовната си военна служба, той мислеше да ги вземе след време в Швейцария, но сега не знае какво да прави. Никой не е наясно как ще се развият нещата след референдума, мнозина са объркани", казва Жоао. Според официалните данни, в Швейцария живеят 250 000 португалци. Те са третата по численост група имигранти в страната след италианците и германците. Само през изтеклите три години в Швейцария са се заселили над 40 000 португалци - много от новопристигналите могат да бъдат засегнати от въвеждането на по-строги разпоредби за правото на престой.

Безработицата сред португалците, живеещи в Швейцария, е доста над средната. Освен това не малко от по-късно пристигналите имигранти имат неуредени трудови договори, казва Аделино Са, който живее в Люцерн и издава месечен вестник за португалци. "В Швейцария има доста фирми, основани от по-старото поколение имигранти. Дошлите през последните години португалци си намират обикновено работа именно в тези фирми на свои сънародници, но трудовите договори на много от тях все още не са уредени. Тези хора, както и сезонните работници могат да бъдат засегнати от новите, по-строги разпоредби за право на престой в страната", посочва Аделино.

През последните няколко години в Швейцария са се преселили много хора от Северна Португалия и структурно слабите централни региони на страната. Намерили са работа в строителството и гастрономията, макар че не винаги имат съответната професионална квалификация. Повечето от тези хора заминават за Швейцария, защото имат там роднини или близки приятели, заселили се в страната преди години. "От подписването на договора за свободно придвижване на хора между ЕС и Швейцария през 1999 г. те се ползват с улеснения при получаването на право на престой. Какво ще стане обаче с тези хора, когато влязат в сила евентуалните нови ограничения?" - тревожи се Аделино.

Правителството в Лисабон вече се опита да успокои живеещите в Швейцария португалци. Само че то не може да се застъпи за всички португалски мигранти, заяви португалският външен министър Руи Мачете: "Португалците, които нямат всички необходими документи, ще си имат доста трудности", каза министърът в края на Европейската среща на върха в Брюксел.

Тъкмо за португалското консервативно правителство дебатът за миграцията, поведен след швейцарския референдум, е доста неудобен. В последните години премиерът Педру Пасуш Коелю неведнъж даде да се разбере, че масовото изселване на португалци е не позор за страната, а необходим вентил за уравновесяване на португалската икономика. Ако сега Швейцария затвори вратите си, португалското правителство вече трудно ще може да защитава подобна позиция.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив