01 Юли 2024, 13:32 Днес (5) | Вчера (0)

ИА “Пътища” ще бъде междинно звено за работа със Структурните фондове на ЕС

21 Юли 2005 12:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В оценката си за административния капацитет и готовността за усвояване на средствата от ЕС, Дирекция “Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта и съобщенията определя агенцията за междинно звено за работа със Структурните фондове на ЕС за 2007-2013 г.

Дирекция “Усвояване на средствата от Европейския съюз” в Изпълнителна агенция “Пътища” ще бъде междинно звено за работа със Структурните фондове на Европейския съюз, предвиждат приетите от правителството изменения и допълнения в Устройствения правилник на ведомството.
Промените имат за цел да приведат този правилник в съответствие с изискванията относно изграждането и развитието на административния капацитет на звената за администриране, координация и контрол при използването на Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС. Тези изисквания са заложени в Решение № 79 на Съвета за модернизиране на държавната администрация от 19 май т.г.
В оценката си за административния капацитет и готовността за усвояване на средствата от ЕС, Дирекция “Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта и съобщенията определя агенцията за междинно звено за работа със Структурните фондове на Европейския съюз за 2007-2013 г.
Промените предвиждат закриване на дирекция “Инвестиции и строителни програми” и създаването на две нови – “Усвояване на средствата от Европейския съюз” и “Кредитни и бюджетни инвестиции и концесии”. По този начин звената, които досега са работили предприсъединителните програми на ЕС – ФАР и ИСПА, се обособяват като отделни дирекции, които осъществяват координацията, управлението и контрола при усвояването на средствата от европейските фондове при проектирането, изграждането и ремонта на пътните инфраструктурни обекти. Дирекция ”Кредитни и бюджетни инвестиции и концесии” ще се занимава с управлението, контрола и организацията при възлагането, изпълнението и въвеждането в експлоатация на пътни обекти, финансирани със средства от държавни инвестиционни заеми и бюджетни средства.
Структурните промени създават условия за използване на потенциала и опита на изградените и опериращите звена, с цел осигуряване на ефективна подготовка, изпълнение, наблюдение и контрол на проектите, които се очаква да бъдат финансирани по секторната оперативна програма “Транспорт” 2007-2013 г. от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие.
Промените в устройствения правилник не налагат изразходването на допълнителни средства, извън утвърдените в бюджета на Изпълнителна агенция “Пътища”.
Щатното разписание на дирекциите “Усвояване на средствата от Европейския съюз” и “Кредитни и бюджетни инвестиции и концесии” ще бъде по 27 души.
От 81 на 75 служители ще бъде намален броя на работещите в “Централна лаборатория по пътища и мостове” в агенцията. С 12 бройки по-малко ще бъде щатното разписание в областните пътни управления, което в момента наброява 2 338 души.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив