20 Април 2024, 07:26 Днес (0) | Вчера (10)

ИД е спечелила 1,5 милиард долара от обири на банкови трезори и от търговия на черно с петрол

11 Декември 2015 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2015, 10:40

ИД получава малка част от парите си от външни дарения, а "произвежда" богатството си благодарение на икономическата си дейност в териториите, които контролира

Ислямска държава е обрала 1 милиард долара от трезори на банки в Ирак и в Сирия и е спечелила най-малко половин милиард долара от търговия на черно с петрол, заяви високопоставеният представител на американското министерство на финансите Адам Зубин, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Зубин е действащ помощник секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, припомня агенцията. Според него ИД е спечелила още много милиони долари от населението на териториите в Ирак и Сирия под неин контрол, като често пъти тези суми са били изтръгвани от хората с помощта на брутални средства.
Пресушаването на финансирането на ИД е трудно, добави Зубин, говорейки пред Кралския институт за международни отношения  в Лондон (Чатам хаус), предаде Франс прес.
Противно на останалите терористични организации, ИД получава малка част от парите си от външни дарения, а "произвежда" богатството си благодарение на икономическата си дейност в териториите, които контролира.
 ИД може и да е богата, но  има и уязвими страни, добави Зубин. Той припомни, че организацията действа на няколко фронта и постоянно има нужда от средства, за да плаща на войските си и за оръжията си, да поддържа инфраструктурата си и да доставя на населението под контрола й основни услуги.
ИД има нужда и от достъп до финансовата система, за да прехвърля пари и да внася стоки, добави Зубин. Той каза, че САЩ атакуват именно тези два аспекта.

САЩ, както и иракските власти са работили заедно, за да се уверят, че банките в районите под контрола на ИД са лишени от достъп до финансова система. Финансови посредници на организацията също са били обект на санкции, а по петролните инсталации на ИД се нанасят удари, припомни Зубин.
Намаляването на финансовата ударна сила на ИД е от съществено значение, за да можем да отслабим нейните претенции, че е държава, добави той.
Зубин посочи, че САЩ се опитват да отстранят също така ключови фигури в ИД, отговарящи за управлението на финансите на ислямистите. ИД продава голямо количество петрол на правителството на сирийския президент Башар Асад, а някои количества петрол отиват и в Турция, посочи още той. На месец петролната търговия осигурявала на ислямистите 40 милиона долара, съобщи Зубин.Въпросът за финансирането на ИД ще бъде в дневния ред на заседание на министрите на финансите на страните от Съвета за сигурност на ООН на 17 декември в Ню Йорк, припомня Франс прес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив