25 Април 2024, 20:10 Днес (14) | Вчера (12)

ИПИ: Петъчен популизъм за работещи родители

27 Април 2015 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2015, 16:26

Предложенията на социалния министър не адресират реалните проблеми, а дори ги задълбочават, са категорични експертите

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) определи предложенията за промяна на трудовото законодателство, стимулиращи раждаемостта при работещите родители, които вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин лансира, като "петъчен популизъм за работещи родители". В коментар на Зорница Славова, икономист от ИПИ, се казва, че раждането и отглеждането на дете трябва да спре да се разглежда като "риск”, а като "личен избор”.

Промените са две направления – увеличаване на платения отпуск за майчинство на многодетните родители и  въвеждане на по-гъвкаво работно време за работещите родители.

По първата идея Славова посочва, че според действащото законодателство след третото дете платеният отпуск по майчинство е година и половина (чл. 164 от Кодекса на труда), а идеята е да стане две години, какъвто в момента е срокът за първите три деца. "И всичко това при положение, че платеният отпуск в България е най-дълъг в света изобщо и около шест пъти по-продължителен от средното в европейските страни." Продължителният отпуск е нож с две остриета за тези, които го ползват. То ще се отрази негативно на представянето на жените на пазара на труда, а, от друга страна, ще утежни още повече бюджета на НОИ за обезщетения за отглеждане на малки деца, посочват от ИПИ.
По второто предложение – за по-гъвкаво работно време за работещите родители, нещата още повече се усложняват, посочва Славова. "Предложението на министъра е работното време на родителя да бъде гъвкаво – "работодателят ще има възможност (!) да определя в рамките на няколко часа от деня задължително присъствие за работника, а останалата част от работното време работникът или служителя ще планира сам”. Това пряко вмешателство в отношенията работник-работодател дори няма нужда от коментар, но с всички аргументи по-нагоре вероятно ще изхвърли още повече млади майки извън пазара на труда", предупреждават експертите.

От ИПИ посочват, че реалните трудности за голяма част от майките са далеч по-различни и препоръчват разрешаване на проблема с дефицитните места в детските ясли и градини – в големите градове, и спиране на грубата намеса на пазара на труда по отношение на регулациите на работното време, наемането и освобождаването на работници, отпуските и административното определяне на минимални трудови и осигурителни доходи в по-малките населени места.

От ИПИ посочват, че предложенията на социалния министър не адресират реалните проблеми, а дори ги задълбочават.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив