19 Май 2024, 18:53 Днес (0) | Вчера (0)

Игнатов: От 1 януари парите за образование ще нараснат

17 Септември 2012 10:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2012, 10:09

Минимална заплата 500 евро е възможна след няколко години, посочи образователният министър

"От 1 януари парите за образование ще нараснат. С едно увеличение от 80- максимум 100 милиона, системата ще се справи блестящо." Това обяви пред БНТ министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той допълни, че ще стане ясно с колко могат да се увеличат парите за образование, когато бъде приет Законът за държавния бюджет. "2009 г. беше разтърсваща за нашата система, защото загубихме 200 милиона заради съкращенията и кризата. Но моят екип си извоюва тогава 500 милиона европейски средства", каза министър Игнатов. В коментар на исканията на синдикатите минималната работна заплата на учителите да се увеличи на 500 евро, Сергей Игнатов посочи: "Минимална заплата 500 евро е възможна след няколко години. Не е възможно да поискам всичко за образованието, образованието е на трето място в нашата страна, след социални пенсии и здравеопазване".

"Игнатов поздрави всички с празника на София и всички именници. Днес празникът съвпада с първия учебен ден - това е нашата есенна втора Цветница, защото днес училищата ще бъдат пълни с цветя", каза още министърът, цитиран от БГНЕС. "Учителската професия е изключително престижна. Учителят има изключителната привилегия да се занимава с интелектуален труд, той е длъжен да чете постоянно и да се информира." Според Сергей Игнатов учителската професия винаги е възрожденска, защото учителят служи на обществото. Съвременният учител се превръща в медиатор, в свързващото звено, защото отвсякъде влиза информацията. Ролята на учителя е да напътства и това е много сложно, защото информационният поток е огромен и някои неща са заплашителни за психиката на подрастващите, каза Игнатов.

Това, което от една страна е сила на българското образование, от друга планината, която трябва да се преодолее, е теорията. Образованието трябва да стане по-прагматично, каза министър Игнатов и посочи, че по този начин ще се синхронизира знанието на нашите ученици със знанието на учениците в Европейския съюз.

За критиките за шестобалната система Игнатов каза, че засега тя "върши работа". Винаги представителите на науката за оценяването имат критики към шестобалната система. Игнатов коментира и исканията за оценки за поведението, по които няма консенсус. По-добре да се работи за преодоляване на проблемите в поведението на ученика, каза той."Убеден съм, че никой не иска да бламира закона за училищното и предучилищното образование", каза Игнатов. Хората в образователната комисия са специалисти, загрижени са и са добронамерени. Законът ще излезе хубав точно заради това, че всички са ангажирани с него. Вярвам, че ще бъде приет, защото спорните текстове са изгладени. Работи се много внимателно, дума по дума, но успешно, каза със задоволство образователният министър. Обществото няма полза от първосигнално, бързо приемане на закона и после да се потупаме по рамото, че сме го приели. 

За поп фолк тетрадките Игнатов каза, че това е синдром на лошо планирана пазарна стратегия. Тези тетрадки могат да се купуват масово, но това са еднократни ползи, посочи той. Това, което ние направихме, е - разпоредихме на директорите на училищата, да бъде сведено до знанието на всички родители, че тетрадки с такива разголени тела не са добре дошли в училище. Нямаме инструмент това да го забраним, единственият начин е с метода на убеждението, каза министърът на образованието. Аз, като видях това лято хората как се развълнуваха за Ботев и Левски, мисля, че в скоро време ще преобладават по тетрадките образите на Ботев, Левски и Паисий. 

Образованието е приключение. Учениците трябва да се подготвят, че като завършват училището, те ще учат до края на живота си, каза още Сергей Игнатов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив