25 Април 2024, 20:19 Днес (14) | Вчера (12)

Избиратели с физически увреждания могат да гласуват и в друга секция, реши ЦИК

05 Септември 2014 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 16:23

Неграмотността не е основание за гласуване с придружител

Избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да гласуват и в друга секция, ако тяхната не е на първия етаж на сградата, където се се пуска вота, се посочва в решение 842-НС на ЦИК, цитирано от БТА.

Когато в сграда с повече от един етаж има секции и на горни етажи, районните избирателни комисии определят секция на първия етаж, която е с най-малък брой избиратели, за гласуване на хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Пред тази секция се поставят табели, на които се отбелязва и допълнителното й предназначение.

Избирател с увредено зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция, пише в решението на ЦИК.

Избирателите, решили да гласуват в чужда секция, удостоверят пред СИК самоличността си с документ. СИК вписва
тези хора в допълнителната страница на избирателния списък, след като представят декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларациите се прилагат към избирателния списък и са неразделна част от него.

Когато избирателят е с увредено зрение или със затруднения в придвижването, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя. При оспорване на решението на председателя от член на комисията спорът се решава окончателно от секционната избирателна комисия.

Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели.

Когато увреждането не позволява на избирателя да се подпише, в полето за подпис член на комисията отбелязва "гласувал" и се подписва. Това обстоятелство се отбелязва в графата "Забележки" и в протокола на секционната избирателна комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив