23 Април 2024, 21:02 Днес (6) | Вчера (13)

Изгорелият казахстански бензиновоз е застрахован2

28 Юни 2013 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2013, 16:01

20-те изгорели апартамента ще бъдат ремонтирани до 2 месеца

Собственикът на взривилия се вчера в Алма Ата (Казахстан) бензиновоз – Константин Свиридов от ТОО „Хелиос“, категорично изключи версията за техническа неизправност на машината. Вчера автомобилът е излязъл от гаража в пълна изправност и с разрешение от дежурния механик. Колата е минала технически преглед през май 2013 г. и притежава специално разрешително за превоз на опасни товари, валидно до октомври тази година. Свиридов изключи версията за отказ на спирачките. Той подчерта, че според GPS-а, когато бензиновозът е преминал по улицата, където е станало произшествието, е бил със скорост 34 км/ч.

Зам.-областният управител Юрий Илин обяви, че трагичният случай представлява застрахователно събитие, но не уточни вида на застраховката, нито в коя компания е сключена полицата. По принцип компаниите, превозващи опасни товари в страната, застраховат доброволно отговорността на шофьора при превоза на тези товари. Вероятно такава е и полицата в този случай.

Професионалните водачи на машини, превозващи опасни товари, могат да управляват само ако имат  необходимата застраховка и ако притежават минимум 5 години стаж и са преминали специални курсове за превоз на опасни товари.  Загиналият водач е имал почти 10-годишен професионален шофьорски стаж, а преди трагичния курс вчера е минал медицински преглед. Илин посъветва семейството на загиналия да открие банкова сметка за набиране на средства за подпомагане на семейството. Шофьорът е на 27 години, баща на две малки момиченца. Зам.-губернаторът на Алма Атак подчерта, че желаещите да помогнат на пострадалите могат да изпращат средства в специално открита за целта сметка.

Пострадалата сграда ще бъде възстановена до 2 месеца, обещаха от фирмата-собственик на бензиновоза. Предстои определяне на компанията, която ще се занимава с оценката на щетите, след което започва изграждане и възстановяване на засегнатите 20 апартамент.  Свиридов предупреди, че ще се работи на трисменен режим с висок шум и през нощта, но добави, че при обичайни ремонтни дейности възстановяването ще се проточи във времето.

Припомняме, ИНСМАРКЕТ съобщи вчера за трагичния инцидент в центъра на Алма Ата, при който  бензиновоз се преобърна на пътя и се запали. От изтеклото гориво пламна близката сграда. Пожарникарите евакуираха 40 души.  Напълно унищожени от огнената стихия са 20 апартамента и 10 автомобила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив