18 Май 2024, 17:33 Днес (0) | Вчера (11)

Изграждането на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Турция изостава с 3 до 5 години

07 Октомври 2014 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2014, 15:21
Под лиценза на creativecommons

В момента няма намаление нито на налягането в газопреносната мрежа на страната, нито на обемите на доставени количества газ от Русия към нас, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов, цитиран от БТА

Той посочи, че и нашата страна също коректно изпълнява задълженията си по транзита на газ към други страни. Павлов обаче констатира сериозно забавяне по всички проекти за интерконекторни газови връзки. Забавянето е с от три до пет години, посочи той.

Решението за изграждането на три реверсивни газови връзки беше взето след зимата на 2009 г., когато Русия спря газа на Украйна, с което на практика спряха доставките за цяла Европа. Целта беше бързо да бъдат изградени, за да може България да има резервни варианти при друг такъв случай.

Служебното правителство работи активно за изпълнението на тези проекти - по ОП "Конкурентоспособност" се предвижда изготвяне на предпроектното проучване по газовата връзка България - Сърбия, каза Павлов. Той съобщи, че по трасето има сериозни археологически обекти и трябва да се намери решение за тях.

Идеята е интерконекторът да може да доставя газ и в двете посоки - от страна на Сърбия от терминали в Хърватска, а от България - газ от мрежата на Южния газов коридор, уточни Павлов в отговор на въпрос.

Активно се работи и по връзката България - Гърция, в момента се одобрява план на трасето в района на Кърджали, обсъждат се и различни варианти за напълване с газ на тази газова връзка, коментира Павлов.

Предстои да бъде завършено предпроектното проучване на газовата връзка България - Турция. Ние сме готови с това проучване, очакваме от турската страна стойности на цената на газа и на транзита, каза Павлов. За стойността на българската част на проекта Павлов каза, че има различни варианти, но стойността ще е със сигурност над 100 млн. евро.

И за турската, и за газовата връзка се търси финансиране, но при гръцката връзка има активни разговори за финансиране от ЕБВР, посочи Павлов.

Не е спряло проучването за нефт и газ в Черно море, има само преоценка по отношение на количествата, но засега местният добив е от 5 до 10 процента и е крайно недостатъчен, коментира още заместник-министърът.

В газовото хранилище в Чирен има нагнетени 457 млн.куб. метра, запълването му все още продължава, но няма да може да се достигне до 100 процента от капацитета му, съобщи Павлов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив