16 Април 2024, 19:42 Днес (11) | Вчера (10)

Изкуствният интелект вече помага за овладяване на горските пожари

06 Август 2019 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2019, 09:35

Учените използват технологията за прогнозиране на екстремално време

Бразилска тропическа гора си има пазач от пожари. Този пазач безпогрешно определя разликата между прашен облак, рояк насекоми и задимяване и реагира мигновено. Пазачът има изкуствен интелект и е надежден помощник на хората. В Бразилия технологията подпомага работата на минната компания Vale SA, както и на производителя на целулоза и хартия Suzano SA. Оборудването включва оптически и топлинни камери, спектрометрични системи, които определят химическия състав на веществата. Свързвайки ги с изкуствен интелект, неголяма португалска компания, която работи с IBM Corp., помага да бъдат овладяни често непредсказуемите последици от промените на климата. Други използват изкуствен интелект за прогнозиране на опасни градушки и изучават как технологията може да бъде в услуга за намиране на пострадали при лошо време.
"Изменението на климата кардинално променя отношението ни към горските пожари", коментира Васко Корейя, главен бизнес директор на Compta Emerging Business Solutions, която произвежда устройствата. "Преди две години започнахме да изучаваме изкуствения интелект и машинното обучение, защото смятаме, че те могат да променят правилата на играта."
Според световния презастраховател Munich Re, от началото на 2019 г. до момента в резултат на метеорологични явления в света са загинали над 4000 души, а застрахованите загуби достигат $42 млрд. Целта на Compta е да ограничи загубите посредством предупреждение, което няма да позволи на пожарите да се разрастват колосално. За първи път системата е приложена в Бразилия като пилотен проект, разработен за проверка на нейната ефективност, но вече е достъпна в глобален мащаб и в работно състояние, коментира Корейя.
Освен че анализира данните на място, изкуственият интелект оценява аналогични събития, фиксирани от системата в определен период, а също така на база прогнозите за времето прогнозира как може да се разпространи пожара.
Горските пожари са само една от многото заплахи на екстремалното време.
Според Munich Re, през първата половина на годината заради екстремално време бяха наводнени полята на фермерите в Средния Запад; възникна смъртоносният циклон Идай, преминал през африканското крайбрежие и довел до смъртта на над 1000 души. Това са само част от природните катастрофи с човешки жертви.
Според Дейвид Гание от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдер, щата Колорадо, изкуственият интелект може да помогне за по-добро оценяване на стихийните бедствия. От 2008 год. загубите от градушки и силни бури са се увеличили до $19 млрд. Научният център изучава новата тестова противоградова програма на Националната метеорологична служба, за да прогнозира по-добре огнищата на възникване на силни градушки. Към момента програмата е подобрила точността с 10%. Подготвя се въвеждането й в реален работен режим. До момента е установено, че програмата се е научила да разпознава суперогнищата на бури и да различава онези, които ще доведат до силна градушка, от линейните и импулсните бури, които са по-малко разрушителни. "Досега успяхме да получим класификатор на типа бури. Изкуственият интелект ги определя, анализирайки всички налични данни. А това е действително добър резултат" коментира  Дейвид Гание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив