29 Март 2024, 01:14 Днес (0) | Вчера (11)

Измамници крадат фирми с данни от Търговския регистър

05 Септември 2012 09:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2012, 09:27

Собствеността на компанията се сменя чрез фалшиво пълномощно

Свободното предоставяне на лични данни в Търговския регистър "помага" на измамници да сменят собствеността на фирми. Така измамник успява да открадне голяма варненска строителна фирма през април тази година и само невероятен късмет спасява истинските собственици от загуба на техника и активи за стотици хиляди.   Кражбите на фирми се правят от хора, които взимат личните данни и подписите на истинския управител от Търговския регистър. Чрез фалшиво пълномощно, измамниците сменят собствеността на компанията. След това разпродават собствеността и правят големи задължения от името на фирмата, обясни схемата бТВ. 
Юристите на варненската фирмата случайно откриват промяната в собствеността буквално часове преди да е твърде късно. Докато изготвят документация за важна сделка осъзнават, че в Агенцията по вписванията е направена промяна на собствеността. Търсят съдействие от органите на реда, за да се заличи промяната, но се оказва, че на практика това е невъзможно. Единственото нещо, което могат да направят е да подадат нови документи за вписването на истинския управител. Това обаче отнема няколко дни.

"В тези няколко дни една работеща фирма може да се превърне във фалирала фирма. В този вакум от едната смяна до другата смяна няма противодействие. През това време може да се работи с банковите сметки, да се подписват договори или записни заповеди или заеми от името на фирмата и те ще бъдат съвсем реални", обясни собственикът на фирмата Росен Колелиев.

Затова управителят и прокуратурата молят Агенцията по вписванията да ги уведомят, ако се появи човек, който да се интересува от фирмата. Фалшивият управител се появява в Агенцията само ден след измамата.

Заедно с него е задържан още един човек. Все още обаче се издирва третият в измамната схема, за който се предполага, че е мозъкът на операцията.

До днес Росен Колелиев не може да заличи тези три дни от фирмената история, в които не е управител на собствената си фирмата и е категоричен, че са нужни законодателни промени.

Росен е имал късмет да провери състоянието на фирмата си точно преди активите й да бъдат продадени, но много други собственици и управители не са имали този късмет.

"Да, това е много сериозен проблем, с който сме ангажирани от момента, в който започнахме да се занимаваме с проблемите на Търговския регистър. С Агенцията по вписванията изработваме един пилотен проект, избрали сме да предоставяме смс услуги за всеки, който се интересува от базата данни в Търговския регистър, независимо дали е съдружник, дали е акционер, законен представител или управител, тъй като търговския регистър е публичен", заяви Деница Вълкова, заместник - министър на правосъдието.

Новата система ще позволи на управителите, собствениците на фирми, както и други заинтересовани да получават смс, когато някой прави опит за промяна на управлението или собствеността на фирмата. Съобщението ще се получава още при постъпване на заявлението за промяната. Така законният собственик или управител ще има 3 дни, за да спре промяната, ако тя е част от измама.

Очаква се услугата да бъде налична от края на месец ноември. Цената все още не е известна, но се очаква да бъде достъпна за всеки.

Подобна услуга от години предлагат банките. Клиентите им получават смс за всяко движение по сметка или теглене на пари от кредитни и дебитни карти.

Зачестилите кражби на фирми и измами, в които се използват лични данни са последствие от принципна грешка при изграждането на Търговския регистър. Без това да е необходимо там се предоставят всички лични данни и саморъчни подписи и печати на собствници и управители на фирми.

За да спрат злоупотребите с Търговския регистър от 1 януари 2013 година, проверките на информацията в регистъра ще могат да се правят само срещу електронен подпис. Така ще остава следа кой от каква информация се е интересувал. Предвижда се и опция управителите да получават смс, когато някой прави проверка на фирмата им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив