21 Май 2024, 15:20 Днес (4) | Вчера (11)

Изневярата струва от $45 до $145

13 Ноември 2013 11:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2013, 12:50
Под лиценза на creativecommons

Вече глобяват за прелюбодеяние във Виетнам

Проблемът със съпружеските изневери във Виетнам очевидно е стигнал своята точка на кипене. В желанието си да пресече или поне ограничи прелюбодеянията в страната правителството прие нарочен Указ №110 от 11 ноември, според който неверните съпрузи  ще трябва да се бръкнат с между един и три милиона виетнамски донги ($45-145) заради прегрешението.

Местните медии допускат, че санкциите в бъдеще дори може да бъдат утежнени и прелюбодейците да бъдат подведени под съдебна отговорност, ако извънбрачната им връзка има „сериозни последици“. За такива властите приемат разпад на семействата или, например, самоубийство на излъганата половинка, ако не успее да понесе измяната.

Нарочният указ определя глоби и за други съпружески провинения. Например, за встъпване в бран с непълнолетно лице – гражданин на Виетнам, се предвижда аналогична по размер глоба като за измяна. Онези, които се бракосъчетават само за да получат гражданство, ще внасят в хазната на азиатската държава 10-20 млн.донги, при условие, че бъде доказана корист в деянието. Глоба очаква и онези съпружески двойки, които се развеждат, за да избегнат държавните ограничения за брой деца в семейството.

Новите рестрикции вероятно са един от начините на държавата да запази морала на нацията, коментира BBC. Миналата година генералният секретар на компартията на Виетнам Нгуен Фу Чонг обяви кампания срещу "корупционния начин на живот" на правителствените чиновници, членове на партията и широките слоеве на населението.

Сега властите се опитват да очистят моралния облик на нацията. Според блогъри, в страната не са на мода "служебните романи". "Високопоставените чиновници и супербогатите хора си купуват кралиците на красотата и супермодели, а чиновниците с по-нисък ранг се задоволяват с проститутки. Някои дори ги назначават на работа като секретарки", цитира BBC мнение на един от ползвателите на Facebook.

Във Виетнам дори има израз "ръчен багаж". "Всеки път, когато пътува в чужбина в командировка, богатите вземат със себе си любовниците, като "ръчен багаж – пише същият ползвател на мрежата. - Това се приема дори като своеобразна културна ценност". Друг ползвател на Facebook коментира: "Наличието на любовница е нещо нормално за виетнамците. Това е вид трофей, с който мъжът се хвали пред приятели".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив