29 Март 2024, 13:18 Днес (7) | Вчера (11)

Изпитите за шофьор ще са само с държавни суперколи

13 Юни 2017 09:17 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2017, 09:18

Компютър ще чертае маршрута на кандидатите за книжка

Изпитите на кандидатите за шофьорска книжка занапред да се провеждат само в държавни коли, оборудвани със супертехника. Компютър, а не служител на Държавна агенция "Автомобилна администрация" да определя маршрута. Инструктор от автошколата няма да присъства на изпита. Това са част от идеите за спиране на корупцията при шофьорските изпити, които са обсъждани в транспортното министерство вчера. Те идват, след като през миналата седмица 12 души от "Държавна автомобилна инспекция" бяха задържани за манипулиране на практическите изпити. През уикенда транспортният министър Ивайло Московски обяви, че държавата изцяло ще поеме шофьорските изпити, пише в. "Сега".

Новите държавни коли трябва да имат техника, която да отчита движението на автомобила, както и поведението на водача и изпитващия. Оборудването трябва да бъде фиксирано и да позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство, да прави постоянен аудио запис, да отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението. Тази мярка ще доведе до затягане на контрола и ясно определяне на отговорните лица, надяват се в транспортното министерство.

За целта може да се монтират датчици, които светят и записват, когато изпитващият натиска педалите - дали за да попречи, или за да помогне. В тези случаи ще се прави проверка на записа и ще се преценява дали има неправомерна намеса от негова страна. В момента камерите в колите по време на изпита не могат да подадат такава информация.

Подобна мярка означава поемане на сериозен финансов ангажимент, а не е ясно дали държавата може да си го позволи. Ивайло Московски е поискал да се проучат и възможностите за т.нар. оперативен лизинг или наемане на оборудвани учебни коли. Засега не е ясно колко изпитни автомобила ще са нужни, нито колко пари ще коства тази мярка. Годишният бюджет на автомобилната администрация е около 8 млн. лв.

Друга мярка предвижда представителите на автошколите да бъдат извадени от изпитните комисии и инструкторът да не присъства по време на изпита. Това очаквано ще породи недоволството на инструкторите и собствениците на автошколи, с чиито коли в момента се провеждат изпитите. В момента в страната има около 1000 автошколи, но не е ясно колко общо са автомобилите за подготовка.

Предлага се да бъде изготвена и нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за водачи. Един от вариантите е на всеки кандидат да бъдат предварително зададени началната и крайната точка на маршрута, а той сам да избира откъде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути. Преглед на записите по време на изпита в автомобила показал, че едни кандидати биват "прекарвани" през трудни кръстовища или пък се оказвали на терен в час пик, а други услужливо се насочвали към ненатоварени булеварди в часови диапазон с малко трафик.

Това са поредните мерки, които държавата се опитва да приложи, за да възпре корупционните практики както от служители на ДАИ, така и от самите кандидати. През годините листовките се прехвърлиха от хартия на електронен вариант, а от тази пролет те се решават в изолирани кабинки, където курсистът влиза без мобилен телефон, без чанта, връхни дрехи и след като е преминал през скенер, който да го провери дали не е "окабелен" с подсказваща техника.



УВОЛНЕНИЯ

През миналата седмица при акция на ГДБОП и прокуратурата бяха задържани 12 служители на ДАИ за манипулиране на изпитите по кормуване и за взимане на подкупи от неподготвени кандидати. Само шестима от тях обаче получиха обвинение. В ареста остана един, а другите петима бяха пуснати под парична гаранция. Вчера прокуратурата протестира освобождаването на заподозрените. При обиските у тях бяха открити 116 хиляди лева в различна валута. Те са взимали редовно по 50-100 лева, но на "морален принцип" - само от тези, които изобщо не могат да вземат изпита. От прокуратурата дори определиха дейността на групата като заплаха за националната сигурност, защото така на пътя излизат потенциални убийци. По повод на установените нарушения министър Ивайло Московски нареди да бъде уволнен началникът на областния отдел "Автомобилна администрация" - София Кънчо Димитров, както и всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия.



ПРОТИВ

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ се обявиха против част от мерките на кабинета за намаляване на жертвите по пътищата. Те бяха предложени след съботно заседание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов, за да се обсъдят мерки за намаляване на смъртността при катастрофи. Една от мерките е да се съкрати времето за вземане на кръвна проба, която да се изследва за алкохол и наркотици, от 2 часа на 90 минути. "Скъсяването на интервала ни поставя в абсурдната ситуация да приоритизираме медицинско изследване за алкохол и наркотични вещества пред обслужването на пациенти в животозастрашаващи състояния", заявяват медиците. От организацията са против и тези изследвания да се правят само в спешните центрове. Те посочват, че денонощни дежурства от лекари се дават също в поликлиники, медицински центрове и болници.

Премиерът иска пробите да се взимат само от лекари, тъй като в противен случай съдът отменял наказанията на пияните шофьори. Медиците не са съгласни и с това. "Този член ни тласка към извършване на документна измама, за която се носи наказателна отговорност. Медицински специалист не може да се подписва като лекар, а лекар няма как, без да е извършил преглед и сам да е попълнил протокола, да се подпише под него", пише в становището.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив