04 Май 2024, 20:59 Днес (0) | Вчера (0)

Изплащането на дълга на Гърция не е реалистично, обяви СИРИЗА

27 Януари 2015 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2015, 13:33
Под лиценза на creativecommons

Говорителят по икономическите въпроси на спечелилата парламентарните избори в Гърция СИРИЗА Еуклид Цакалотос заяви пред БиБиСи, че е "нереалистично" да се очаква страната да изплати пълния обем на дълга си

"Никой не вярва, че гръцкия дълг може да бъде изплатен", казва той. Крайнолявата СИРИЗА иска да предоговори спасителния пакет за Гърция с кредиторите на страната. Лидерите на ЕС предупредиха новото гръцко правителство, че трябва да изпълни задълженията, поети към ЕЦБ, ЕС и МВФ.

"Не съм срещал икономист, който наистина вярва, че Гърция ще успее да изплати целия си дълг. Това е неизпълнимо", добавя Цакалотос. Според него лидерите на ЕС трябва да демонстрират, че са готови да работят със СИРИЗА. "В Европа ще е задействат много опасни и силни центробежни сили в случай, че те заявят, че не желаят да преговарят с новото демократично избрано правителство. Това ще е знак, че Европа не търпи демократични и социални промени", каза той.

Цакалотос посочва, че "най-лошият му кошмар е разпадането на еврозоната заради крах на Гърция." "В самото начало казахме, че еврозоната е застрашена, че еврото е в опасност... тази опасност обаче не идва от СИРИЗА, а от от консервативните бюджетни политики".

Новият премиер Ципрас нееднократно заяви, че иска да преговаря, а не да се конфронтира с европейските лидери. "Новото гръцко правителство е готово да сътрудничи и да преговаря с нашите равни за постигането на честно, изпълнимо и взаимоизгодно решение", каза той.

Председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер от своя страна предупреди, че Гърция не може да очаква намаляване на дълга. Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт каза, че Гърция "трябва да вземем мерки за продължение на икономическото възстановяване".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив