28 Март 2024, 13:41 Днес (7) | Вчера (12)

Изпращаме координационна група в Турция, която да съдейства на турските власти, ангажирани с издирването на “Хера”

17 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Координационна група, която да съдейства в случай на нужда на турските власти, ангажирани със спасителните и издирвателните работи във връзка с инцидента с кораба "Хера", ще замине днес за Турция.

В групата са включени директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Пейчо Манолов, експертът от Морския спасително-координационен център Делян Попов и инспекторът от дирекция "Морска администрация - Бургас" Никола Дековски. Това предложи днес вицепремиерът Николай Василев по време на срещата си с посланика на Република Турция у нас Хайдер Берк и експерти от Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и ИА "Морска администрация". Разговорите се проведоха по инициатива на министър Василев.
Вицепремиерът благодари на турския посланик за адекватните действия, предприети от страна на турските екипи, по извършването на спасителните работи и издирването на "Хера". Българското и турското правителство взеха всички необходими мерки и сътрудничеството ни по този случай ще продължи, допълни вицепремиерът Василев.
Разследването при такъв вид инциденти се прави от страната на флага, която в случая е Камбоджа, както и от страната, където е станал инцидентът - Турция. Това заяви по време на брифинга капитан Пейчо Манолов. България обаче ще настоява да участва в разследването на причините за потъването на "Хера". То ще започне веднага след края на издирвателните работи.
Законно ли са сключени договорите с моряците и коя е фирмата, която ги е наела - ще стане ясно от проверката на Главната инспекция по труда, която започна вчера във Варна. "Провидънс шипинг" никога не е подавала документи за посредник и няма разрешително да наема български моряци, стана ясно още по време на брифинга след срещата.
След проверка на корабните документи, получена от Българския корабен регистър, се потвърди, че собственик на кораба е камбоджанската фирма "Маестра шипинг лимитед", със седалище в офшорната зона Сент Винсент и Гренадини. "Хера" и моряците от екипажа на кораба са били застраховани в "Алианц-България", се уточни още по време на разговорите.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив