28 Март 2024, 16:10 Днес (10) | Вчера (12)

Изпълнителната агенция по трансплантация ще води два регистъра

19 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Регистрите са публичен и служебен

В "Държавен вестник", бр. 31 от 16 април 2004 г., е обнародвана Наредба за водене на регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) на Министерството на здравеопазването.        Наредбата определя обстоятелствата и данните, които се вписват в регистрите на агенцията, редът на вписване и ползване на информацията от регистрите. ИАТ ще поддържа два регистъра - публичен и служебен. Публичният регистър съдържа данни за лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, които извършват дейности по вземане, присаждане и/или преработка на тъкани и клетки (наименование, седалище и адрес на управление), както и видовете дейности по вземане, присаждане и/или преработка на тъкани на клетки, които лечебното заведение има право да извършва. В публичния регистър се включва и регистър на тъканните банки. Данните в публичния регистър са достъпни за ползване при условията и реда на Закона за достъп до обществена информация.
Служебният регистър на ИАТ съдържа информация за лицата, които са изразили съгласие или несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта им; за нуждаещите се от присаждане на органи; за лицата до 18-годишна възраст, нуждаещи се от присаждане на самовъзстановяващи се тъкани. В регистъра ще бъдат включени и данни за процедурите по вземане и присаждане на органи от жив донор и от човешки труп; по присаждане на тъкани и клетки; данни за органите, тъканите и клетките, предмет на международен обмен.  Регистърът на лицата, които са изразили съгласие или несъгласие за донорство, съдържа уникален идентификационен номер; име, ЕГН (личен номер на чужденец), постоянен и настоящ адрес на лицето; изразената воля - съгласие или несъгласие за вземане на органи; дата на изразяването й и за какво е тя - за всички или за определени органи, тъкани и клетки; данни за предназначението на взетите тъкани и клетки (за трансплантация или за други лечебни, диагностични, научно-медицински, учебни и преподавателски цели); име, адрес на практиката на семейния лекар, вписал в здравноосигурителната книжка на лицето съгласието или несъгласието за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта му. 
Всеки гражданин ще има право да провери дали волята му за донорство е отразена правилно в служебния регистър на ИАТ, като подаде писмено заявление до агенцията. В Националния списък на чакащите и в регистъра на лицата до 18-годишна възраст, нуждаещи се от присаждане на самовъзстановяващи се тъкани, ще бъдат включени данни за уникален идентификационен номер на лицето, име, ЕГН, постоянен и настоящ адрес, адрес за кореспонденция и телефони за контакт и медицинска информация за лицето. 
 Медицински данни от служебния регистър могат да се предоставят само на медицинския персонал, пряко участващ в медицинското обслужване на донора или реципиента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив