19 Април 2024, 17:34 Днес (10) | Вчера (11)

Изпълняваме препоръките на ЕК за отблокиране на евросредствата

05 Септември 2014 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 09:57

Екатерина Захариева се срещна с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан

Заместник министър-председателят по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева се срещна с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и с представители на Главна дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК. На срещата присъстваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова и замистник-министърът по регионално развитие Йорданка Чобанова.

На срещата беше обсъдено актуалното състояние на оперативите програми "Регионално развитие", "Околна среда" и "Транспорт и транспортна инфраструктура" и възможностите за отлблокиране на спрените по някои от програмите средства.

За Оперативна програма "Регионално развитие" вицепремиерът Захариева заяви, че е реализиран напредък по плана за действие за изпълнение на всички корективни мерки, посочени в одитния доклад на ЕК, в частта на процедурите за контрол на обществените поръчки и подобряване на капацитета на Управляващия орган и на бенефициентите.

До края на септември се очаква одитният орган да се произнесе по отношение на Приоритетна ос 3, която беше напълно спряна и сега се изплаща само от държавния бюджет. Също до края на месеца българската страна ще изпрати становище до ЕК по отстранените в предварителния одитен доклад нарушения, допуснати от бенефициентите.

По отношение на Оперативна програма "Околна среда" България ще изпрати в най-скоро време своята официална позиция в отговор на писмото на ЕК с препоръки за системите за управление и контрол. На 28 август т.г. ЕК изпрати писмо с допълнителни изисквания и препоръки в резултат на проведената през май 2014 г. одитна мисия на ЕК в България. Участниците в срещата постигнаха съгласие, че е възможно да се приложи предложената от ЕК плоска финансова корекция в размер на 9.5%.

По ОП "Транспорт" бяха обсъдени приоритетите на програмата за периода 2014-2020 г. с цел финализиране на преговорите и подаването й за одобрение в ЕК. От особена важност е автомагистрала "Хемус" да бъде включена за финансиране в оперативната програма в нейната цялост (от Ябланица до Шумен). Относно сегашния програмен период беше потвърдено, че няма риск от загуба на средства за настоящата година. ЕК е изразила удовлетворение, че са намерени средства за съфинансиране на железопътните проекти и е приветствала взетите превантивни мерки по проектите с висок риск.

В рамките на разговора беше дискутирана също и подготовката за следващия програмен период по ОП "Региони в растеж". Беше постигнат напредък по въпроса за 28 града от ниво 4 (малки населени места), при условие, че се спазва конкурентният принцип при избора на проектите, с цел постигане на растеж, създаване на работни места и запазване на демографския потенциал, обяви правителствената пресслужба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив